Koos Wessels 21 april 2020 Leestijd: 4 minuten

Emergo ontwikkelt het Premodu-woningconcept

Stefan van Duijnhoven en Koos Wessels in overleg over Premodu

Het modulaire woningconcept Premodu van Emergo biedt een snelle en betaalbare bouwmethode die optimaal aansluit bij de wensen in de markt, voor nieuwbouw en vernieuwbouw. We spreken Stefan van Duijnhoven, directeur van KlokGroep Wonen en Koos Wessels, directeur van Emergo over hun samenwerking in dit baanbrekende concept.

KlokGroep en Emergo werken al langer samen. “Dat begon met prefab daken. Daar kennen de meeste bouwers in Nederland ons van”, aldus Wessels. “Een paar jaar geleden is die samenwerking uitgegroeid tot de ontwikkeling van een woning voor maximaal twee personen. Met Premodu zetten we nu de stap naar volwaardige tweepersoonswoningen en grotere seriematige (starters)woningen. In dit proces vullen onze bedrijven elkaar heel goed aan. Wij zijn expert in prefab en KlokGroep heeft veel kennis van het bouwproces en de markt.”

KlokGroep en Emergo in gesprek over prefab woning

 

Volwaardige kleine gezinswoningen

“In de afgelopen tijd is het concept steeds doorontwikkeld”, vult Van Duijnhoven aan. “Het ontwerp is aangepast aan de behoeften van onze opdrachtgevers op het gebied van snelheid, kostprijs, demontage, circulariteit, leefklimaat en grootte. Daarom laten we de echte kleine woningen (tiny houses) achter ons, die in veel gevallen niet voldoen aan het bouwbesluit voor permanente bewoning. We richten ons op volwaardige grondgebonden woningen voor een- tot tweepersoonshuishoudens en kleine gezinswoningen.”
 

Slimme ontwerpuitgangspunten

Op basis van de vraag in de markt zijn er meerdere typen woningen ontwikkeld, met vastgestelde plattegronden en een aantal dak-en gevelopties. Van Duijnhoven: “Deze slimme ontwerpuitgangspunten geven de klant de vrijheid om een eigen uitstraling te kiezen. Tegelijkertijd versnelt het standaard ontwerp het proces enorm.”

Premodu is ons antwoord op de vraagstukken en behoeften in de woningmarkt

“Als het Premodu-woningconcept aansluit bij de plannen van de opdrachtgever, maken we een voorstel dat past bij de locatie. De aanbieding en de tekening zijn binnen twee weken af. De opdrachtgever kan dan de haalbaarheid inschatten. Kort daarna kan de omgevingsvergunning worden ingediend en binnen een half jaar start de bouw. In het traditionele bouwproces gaat daar soms jaren overheen.”
 

Snel ontwerp- en bouwproces

Ook de bouw zelf is razendsnel. “De hele woning wordt prefab geproduceerd in de geconditioneerde omgeving van onze fabriek”, verklaart Wessels. “De badkamer, keuken, toilet, trap en installaties zitten allemaal in één module.
Vanuit die kern wordt er in elementen voortgebouwd. De woning gaat stekkerklaar naar de bouwplaats. Alleen de nutsvoorzieningen moeten nog aangesloten worden. Op de bouwplaats wordt de woning in vijf tot tien dagen gemonteerd en sleutelklaar opgeleverd.”
 

Behoefte aan betaalbare
modulaire bouw

Volgens Van Duijnhoven voorziet het Premodu-woningconcept van Emergo in een enorme behoefte, zeker van woningcorporaties. “Zij hebben vaak te maken met verouderd bezit: woningen met achterstallig onderhoud, die niet voldoen aan de milieueisen en meestal te groot zijn voor de huidige vraag. Corporaties staan dan voor de keus: renoveren of slopen en bouwen voor de nieuwe doelgroep? Betaalbare modulaire bouw is dan vaak een goede oplossing.”

Emergo prefab Premodu woningconcept

Volwaardige, herbruikbare woning

“Door het snelle en efficiënte bouwproces is het Premodu-woningconcept heel geschikt voor inbreidingslocaties”, gaat Van Duijnhoven verder. “Het is betaalbaar, dus al op kleine schaal interessant. Het lichte, demontabele systeem biedt uitstekende mogelijkheden voor tijdelijke woningbouw. Maar het is zeker ook een oplossing voor definitieve huisvesting. Premodu voldoet aan alle eisen van het Bouwbesluit en gaat dus minimaal 50 jaar mee. Het is qua uitstraling en kwaliteit echt een volwaardige woning.”

Op de bouwplaats wordt de woning in vijf tot tien dagen gemonteerd en sleutelklaar opgeleverd

 

Duurzaam, circulair en gezond

Herbruikbare modulaire bouwsystemen scoren hoog op het gebied van circulariteit. Volgens Wessels is het daarnaast een oplossing voor de stikstofproblematiek: “Door de korte bouwtijd is de milieubelasting op de bouwplaats veel lager. De CO2-footprint van het Premodu-woningconcept is sowieso een stuk gunstiger dan bij conventionele bouwmethoden. De woning is namelijk grotendeels opgetrokken uit hout, met een veel lage CO2-emissie dan andere materialen. De ervaring leert ook dat een houten huis meestal een gezond en prettig binnenklimaat heeft.”
 

Doormeten en monitoren

Over een paar weken is het eerste prototype klaar. Wessels: “In deze proefwoning, naast onze fabriek, testen we het hele concept tot in de kleinste details.” Van Duijnhoven gaat verder: “Naar verwachting worden eind dit jaar al de eerste woningen gerealiseerd op twee bouwplaatsen. Hiervan houden we er vier in eigendom. Zo kunnen we ze goed doormeten en monitoren. We blijven ook met de huurders in gesprek over hun ervaringen met het comfort en de kwaliteit van de woning.”
 

Bouwen gaat naar de fabriek

“Als de eerste typen van het Premodu-woningenconcept naar volle tevredenheid zijn gerealiseerd, kijken we of er behoefte is aan andere woningtypes. Volgens ons is dit namelijk echt de toekomst. Bouwen verplaatst naar de fabriek. Dat is het antwoord op de vraagstukken en behoeften in de woningmarkt.”

Emergo visie nummer 13

Dit artikel komt uit ons eigen blad Emergo visie. Klik op de link om te lezen.

Nr. 13 - maart 2020