Hendrik-Jan Weggeman 4 september 2018 Leestijd: 3 minuten

Wat is prefab?

Fabriek van Emergo Prefab

Prefab, prefabricage, industrialisatie en assembleren zijn de kernwoorden van de toekomstige bouwplaats. Maar wat betekenen ze eigenlijk?

Wat is prefab?

Prefabricage (prefab bouwen) is een proces in de bouw waarbij materialen vooraf in een fabriek of werkplaats tot elementen worden gemaakt, waarna deze naar de bouwplaats worden getransporteerd en aldaar worden verwerkt.
Gebruik van prefab-elementen bijvoorbeeld van beton en hout, zal de bouwtijd versnellen in de uitvoeringsfase, maar vraagt meer tijd in de voorbereidingsfase. Alles moet namelijk goed uitgetekend zijn en daarna gecontroleerd worden, zodat in de uitvoering geen dure en tijdrovende aanpassingen meer nodig zijn. Een volgend voordeel is dat de prefab dakelementen van hogere en constantere kwaliteit zijn dan wanneer deze op de bouwplaats worden gemaakt, omdat het fabricageproces in een gespecialiseerde en gecontroleerde omgeving zoals een fabriek of werkplaats gebeurt.

bron: wikipedia
 
 

De bouw verandert: meer industrialisatie

Industrialisatie in de bouw is niet nieuw. Op productniveau is de bouwwereld al lang bouwmaterialen aan het prefabriceren in de fabriek. Bakstenen, dakpannen, kozijnen, noem maar op. Maar nu staan we aan het begin van de volgende grote stap in de industrialisatie.
Waar voorheen separate bouwproducten van de band rolden en pas op de bouwplaats werden gebruikt om er wanden, daken en vloeren van te maken, ontwikkelt de toeleverende industrie steeds meer complete bouwcomponenten. Op de bouwplaats wordt straks niet langer getimmerd, gemetseld of elektra aangelegd, maar worden deze componenten samengevoegd tot een complete woning.
In onze fabrieken worden daken, wanden, vloeren en andere prefab producten onder ideale en door ons gecontroleerde omstandigheden geproduceerd. Dit heeft als voordeel dat het productieproces onverstoord door kan gaan wanneer de bouw stil ligt vanwege extreme weersomstandigheden of andere factoren. De elementen komen ingepakt en klaar voor transport de fabriek uit om just-in-time op de bouwplaats te worden afgeleverd.

 

Juist de consument profiteert

Prefab heeft niet alleen voordelen voor de bouwer, juist de consument profiteert flink van de voordelen. Mensen willen graag plezierig wonen en hun woonwensen zijn in elke levensfase anders. Al in de concept- en ontwerpfase is anticiperen op andere en veranderende woonwensen mogelijk. Opties als uitbouwen, bergingen, dakkapellen kunnen zo worden ontworpen, dat ze zowel tijdens de nieuwbouw, maar ook achteraf als kant-en-klare prefab woonmodule, kunnen worden toegevoegd. Technisch perfect passend en helemaal in de stijl van de woning, geplaatst in één of twee dagen.

 

Niet bouwen, maar assembleren

Door gebouwonderdelen in de fabriek te prefabriceren en het bouwproces te industrialiseren zijn we in staat hoogwaardige kwaliteit te leveren, tegen een minimale bouwtijd en lagere kosten dan op de traditionele manier. Met als belangrijk resultaat: een hoge klanttevredenheid.

Geschreven door: Hendrik-Jan Weggeman
 

 

Timelapse van montage van prefab daken