Hendrik-Jan Weggeman 12 juli 2018 Leestijd: 4 minuten

Industrialisatie van de woningbouw

Woningen met prefab daken van Emergo

Dagelijks krijgen we de updates van de vak-media over wat hot is in onze branche. Je zou de indruk kunnen krijgen dat er een bouw-brede revolutie gaande is en dat we binnenkort ontwaken in een wereld van 3D-geprinte woningen uit biobased grondstoffen...

Ook in de berichtgeving over de industrialisatie van de woningbouw moet je onderscheid maken tussen de vergezichten en de mogelijkheden tot verdere industrialisatie van vandaag. Emergo is een vooruitstrevende industriële partner voor de woningbouwers. Als producent van prefab daken, gevels, woonmodules en complete modulaire woningen, zijn we actief betrokken bij de industriële innovatie van de bouw. We delen graag onze visie daarop met onze omgeving.
 

Iets nieuws? Toch wel!

Industrialisatie van de bouw is niet nieuw. De afgelopen decennia hebben prefab beton- en houtsysteembouw al een essentiële bijdrage geleverd aan de woningbouw. Deze innovaties gaven het antwoord op de woningnood en stelden bouwers in staat de bouwproductie significant te verhogen. Grote series van nagenoeg dezelfde woningen werden uit de grond gestampt, zodat velen een eigen huis konden betrekken. Tegenwoordig stellen we andere en hogere eisen aan onze plek onder de zon dan in de jaren 60 en 70. Grote wijken met eenvormige rijtjeswoningen worden niet vaak meer gebouwd. Niet alleen de groeiende behoefte aan variatie en keuzevrijheid voor de woonconsument, maar ook de toegenomen kwaliteitseisen en schaarste aan professionals op de bouwplaats zijn belangrijke impulsen voor verdere industrialisatie in de branche.

 

De jaren 60 en 70

De afgelopen decennia heeft een industriële benadering van de woningbouw de productie enorm verhoogd. Grote series van nagenoeg dezelfde woningen hielpen de woningnood van die tijd te lenigen. Gevel vullende kozijnpartijen zijn een sprekend voorbeeld van eerdere industrialisatie in de bouw.

jaren 60 70 woning 1
jaren 60 70 woning


jaren 60 70 woning 2
jaren 60 70 woning


 

Industrialisatie in 2018

Hoewel industrialisatie in bouw niet nieuw is, worden er anno 2018 wel serieuze vervolgstappen op dat pad gezet. De hedendaagse innovaties en ontwikkelingen maken het mogelijk om kostenefficiënt kleine series woningen te produceren die ook nog invulling geven aan de individuele wensen van de woonconsument. Traditionele bouwplaatsen zijn een soort “pop-up” fabriekjes die van bouwlocatie naar bouwlocatie trekken. De vooruitstrevende aannemer wil de arbeid en logistieke uitdagingen op de bouwplaats minimaliseren. Het maakproces verhuist naar de optimaal geconditioneerde fabriek. Bouwen wordt assembleren van bouwcomponenten waardoor de bouwtijd en overlast drastisch worden beperkt.

Vervolgstappen in de industrialisatie brengen de bouw van een woning in 5 dagen binnen bereik!

 

Platform

In de automobielindustrie kost het ontwikkelen van een stabiel en uitgebalanceerd platform (bodemgroep) veel tijd en behoort daardoor tot de hoogste kosten van een ontwerp. Om die reden ontwikkelen autofabrikanten (soms zelfs gezamenlijk) modulaire platformen waarop talloze modellen kunnen worden ontworpen. Van deze aanpak kunnen we leren.
De ontwerptools zijn er klaar voor. Als we de complexe onderdelen van de woning uniformeren en modulair ontwerpen, dan kunnen we ook in de woningbouw ontwikkeltijd en -kosten besparen en foutkansen elimineren zonder de ontwerpvrijheid van de architect aan te tasten.

 

Voorsprong nemen!

Echte conceptbouwers kunnen nu voorsprong nemen. Al te veel projecten worden nog als project op zich benaderd. Er worden nieuwe details ontwikkeld en nieuwe oplossingen gezocht voor de vormgevers bedachte uitdagingen.
Wie samen met zijn vormgevers én industriële partners optimale basisprincipes en -details ontwikkelt, kan op die basis eindeloos variëren in afmeting, vorm en materiaalgebruik. Als de basis goed staat en wordt gerespecteerd, dan heeft dat een enorm positief effect op engineering, productie en montage.

Stel de wensen van de bewoner centraal en ontwikkel samen met je industriële partners een echt modulair woningconcept.

 

Nieuwe multifunctionele productiefaciliteit

Emergo bereidt een nieuwe productiefaciliteit in Almelo voor. Vanuit deze productielocatie willen we graag de conceptbouwers gaan bedienen die uitzien naar verdere industrialisatie van de bouw. Complete prefab woningen, woonmodules zoals kant-en-klare uitbouwen, tuinkamers en energiedaken zullen van het najaar 2019 vanuit deze nieuwe vestiging worden geleverd.

Nieuwe productiehal in Almelo Emergo
Nieuwe productiehal in Almelo Emergo
Emergo's nieuwe productiehal in Almelo
 
 

Emergo visie nummer 6

Dit artikel komt uit ons eigen blad Emergo visie. Klik op de link om te lezen.

Nr. 6 - juni 2018