6 juni 2023 Leestijd: 4 minuten

“Premodu is écht baanbrekend voor bouwend Nederland”

In het Gelderse Groesbeek realiseert Emergo dit voorjaar elf Premodu-woningen, verdeeld over twee blokken van vier en één blok van drie huurwoningen. Tijdens de uitvoering van dit project blijkt duidelijk hoe goed Premodu zich leent voor zogeheten ‘inbreidingslocaties’, ofwel nieuwbouw binnen een bestaande wijk. Bouwcoördinator Johannes Bosma vertelt het verhaal met zichtbaar plezier.

Het project in Groesbeek betreft een aantal kleine kavels in een bestaande woonwijk. Johannes: “Je zet wel even drie dagen de straat af, maar dan staat het blok van vier woningen er ook. De buurt was blij verrast. Ga maar na: als je traditioneel bouwt, zit je al gauw een maand of acht in de rommel, met alle overlast van dien voor de omgeving.” 

Juiste afstemming 

Om aan te geven hoe snel het bouwproces verloopt, schetst Johannes de volgorde op hoofdlijnen. “Met         Premodu zet je maandagochtend een kraan neer, de eerste dag leveren acht vrachtwagens de prefab bouwelementen aan. Vervolgens zijn we tweeënhalvedag bezig met het koppelen van elementen en het afmonteren, de kraan kan dan weg. De volgende dag plaatsen we de PV-panelen, op vrijdagochtend kan de pannenlegger aan de slag. Aansluitend gaat de montageploeg binnen verder met aftimmeren. Dan is het tijd voor de nutsvoorzieningen en regelt de installateur de instelling van de warmtepomp. Daarna is het de beurt aan de stukadoor en tenslotte worden de binnendeuren en -kozijnen en de keuken geplaatst. Bij een juiste afstemming kan het dus echt heel snel.”

  

Bouwen op een heuvel 

Eén van de locaties bevond zich schuin op een heuvel, omringd door andere woningen. “Dat leverde een interessante extra uitdaging op,” vertelt Johannes. “Ik had er aanvankelijk een hard hoofd in, want ook de kraan moest schuin worden opgesteld. Maar we zijn gaan meten, we hebben de buren geïnformeerd dat we óver hun garage heen zouden bewegen en het paste allemaal precies! Als dat dan lukt, dan ben je superblij en haal je optimaal rendement uit je binnenstedelijke grond. Een staaltje Emergo-precisie in optima forma.”  

Als je traditioneel bouwt, zit je al gauw een maand of acht in de rommel.

De woningen in Groesbeek werden gemonteerd door een montagepartner van Emergo, die gewend is om prefab CLT-woningen (Cross Laminated Timber, red.) te plaatsen.  

Zij pakten dit snel op en waren echt heel enthousiast. De bouwwijze die Emergo met Premodu voorstaat, vraagt echt om de juiste mensen die bereid zijn het concept tot in detail te leren, anders red je het niet,” vertelt Johannes. “Bij het eerste blok lieten we onze eigen jongens nog meedraaien, maar al bij het tweede blok konden ze zelfstandig onder ons toezicht verder, dat ging perfect.

Johannes Bosma met zijn collega's op de bouwplaats van Premodu

 

Uniek product, turnkey oplevering 

In zijn geheel neemt het project een tijdsduur van zo’n zes à zeven weken in beslag, van aanvang tot sleuteloverdracht. “Turnkey oplevering,” geeft Johannes aan. “De nieuwe bewoners hoeven, bij wijze van spreken, alleen nog vloerbedekking te leggen.” Johannes erkent dat de efficiënte aanpak in Groesbeek mede is te danken aan de lessons learned van het eerste Premodu-project in Overasselt

“Wij hebben daar echt wel hoofdbrekens gekend, maar ook lering uit getrokken. Met ons Premodu woningconcept zetten we naar mijn idee een uniek product in de markt. De combinatie van een vloer van beton met een opbouw van houtsysteemelementen en CLT-verdiepingsvloeren maakt het heel bijzonder. Premodu is daarmee echt baanbrekend voor bouwend Nederland. Met dit concept lopen we voor op andere marktpartijen in Nederland.” 

Premodu woningen in Groesbeek staan gereed voor de nieuwe bewoners

Werkbaar alternatief 

Door de BouwBeurs van februari 2023 in Utrecht is de interesse voor het Premodu-woningconcept van Emergo vanuit de bouwbranche aanzienlijk aangewakkerd. “We zien belangstellenden aanvankelijk een beetje aarzelend over de drempel komen, maar enthousiast weer vertrekken.” Ook tegen de achtergrond van de stikstofdiscussie die nu speelt, biedt Emergo écht een werkbaar alternatief in seriematig bouwen. “Niet alleen is hout een duurzaam bouwmateriaal, maar ook onze prefab- en duurzame energieoplossingen sluiten perfect aan bij de duurzaamheidseisen van deze tijd,” besluit Johannes.

Dit artikel komt uit ons eigen blad Emergo visie. Klik op de link om te lezen.

Nr. 16 - april 2023