Hendrik-Jan Weggeman Koos Wessels 18 februari 2017 Leestijd: 3 minuten

Industrialisatie: verder denken dan het eigen bedrijf

foto van directie van Emergo Hendrik-Jan Weggeman en Koos Wessels

Industrialisatie in de bouw is niet nieuw. Op productniveau is de bouwwereld immers al lang geïndustrialiseerd. Bakstenen, dakpannen, kozijnen, noem maar op: veel bouwmaterialen worden al decennia op industriële wijze gemaakt.

Maar we staan aan het begin van een volgende stap in de industrialisatie, misschien wel een grote sprong. Dat vraagt van ondernemingen in de bouw echt iets anders: lef om verder te denken dan het eigen bedrijf, met partners een visie ontwikkelen en samen anders werken. Waar voorheen separate bouwproducten kant en klaar van de band kwamen rollen, ontwikkelt de toeleverende industrie steeds meer complete gebouwmodules op een seriematige manier. Op de bouwplaats wordt straks niet langer getimmerd, gemetseld of elektra aangelegd, maar worden gebouwmodules samengevoegd tot een complete woning. 

We staan aan het begin van een volgende stap in de industrialisatie, misschien wel een grote sprong.

 

Nieuwe kansen

Deze nieuwe stap in de industrialisatie biedt onvermoede kansen en oplossingen voor bouwend Nederland. Door een modulaire aanpak kan een woning door de jaren heen blijven mee veranderen met de woonwensen van de bewoner(s). Modulair bouwen verkort de bouwtijd en het verplaatsen van arbeid van de bouwplaats naar een geconditioneerde omgeving komt de bouwkwaliteit enorm ten goede. 

Dankzij de voortschrijdende automatisering en digitalisering is het mogelijk om in 3D tot op de millimeter nauwkeurig te ontwerpen en zo complete gebouwmodules perfect op elkaar af te stemmen en te prefabriceren. Dit betekent niet alleen winst voor het bedrijfsleven, maar zeker ook voor de consumenten. En om hen gaat het. Uiteindelijk zijn zij – als huurder of koper – de echte gebruikers van een huis en zij willen daar plezierig, duurzaam en betaalbaar wonen. 

Modulair bouwen maakt flexibele woonconcepten mogelijk die antwoord geven op de uiteenlopende woonwensen van de consumenten. De welbekende koperopties kun je daardoor niet slechts bij de initiële bouw aankruisen, maar ook jaren later kun je met minimale overlast een perfect passende kant-en-klare woonmodule aan je woning toevoegen, denk aan een uitbouw, berging of dakkapel. 

Op de bouwplaats worden straks gebouwmodules samengevoegd tot een complete woning.

 

Durf kennis te delen

Wie vooruitgang wil boeken, moet een vooruitstrevende en vernieuwende visie hebben. Maar nieuw is niet per definitie altijd beter, dat mogen we bij onze drang naar vernieuwing niet uit het oog verliezen. Wij willen op een verantwoorde manier nieuwe methoden en technieken introduceren in de gebouwde omgeving. De bewezen succesmethoden uit het verleden gebruiken we daarbij als stevig fundament. Wat we maken moet echt goed zijn, een woning moet immers vijftig jaar woonplezier bieden.

Industrialisatie en innovatie staan voor Emergo altijd in dienst van onze klanten en de woonconsumenten die zij bedienen. Zij moeten de vruchten plukken van onze samenwerking. Wij zijn er om als bouwpartners hun woondromen waar te maken. En als we onze kennis als individuele ondernemingen in de bouw daadwerkelijk durven delen, kunnen we samen vernieuwende concepten creëren en bijdragen aan een mooiere, duurzame toekomst van Nederland. 

Nieuw is niet altijd beter, dat mogen we bij onze drang naar vernieuwing niet uit het oog verliezen.

Emergo Prefab visie nummer 1

Dit artikel komt uit ons eigen blad Emergo visie. Klik op de link om te lezen.

Nr. 1 - februari 2017