13 december 2019 Leestijd: 6 minuten

Emergo Inspiratiedag 2019

Inspiratiedag-Emergo_Jack-Plooij

Op vrijdag 13 december reden al onze collega’s vanuit het hele land in alle vroegte naar Almelo. De reden: de Emergo Inspiratiedag 2019, op onze nieuwe productielocatie in Almelo. Met ruim 180 medewerkers, uitzend- en inleenkrachten en onderaannemers blikten we terug op het afgelopen jaar en keken we vooruit naar 2020.

We stapten binnen in een Formule 1 sfeer. Het thema van vandaag was het belang van het team. Net zoals ieder teamlid bij de F1 een cruciale rol heeft, hebben onze mensen bij Emergo dat ook. De kleinste details doen ertoe, zo vertelde ook F1 verslaggever Jack Plooij. Een dag vol trotse mensen, mooie plannen, snelle auto’s en heel veel inspiratie voor het nieuwe jaar.
 

 
In mei stond er nog bijna niks op de plek waar we nu met z’n allen bijeenkomen voor deze dag. Dat is eigenlijk bijna niet te geloven, zeggen Koos Wessels en Hendrik-Jan Weggeman tijdens hun welkomstspeech. In minder dan 7 maanden tijd is 13.000 vierkante meter productielocatie gebouwd, naast alle lopende, toch al hele drukke werkzaamheden bij Emergo. “Het is fenomenaal dat we hier nu zitten, dat is een daverend applaus waard voor het bouwteam en iedereen die hier zijn bijdrage aan leverde,” aldus Hendrik-Jan. “Een staande ovatie mag ook hoor,” klinkt het meteen daarop grappend uit de zaal. Ja, daar is iedereen het helemaal mee eens!
 

Iedereen telkens beter

Bij dat applaus blijft het niet, want wat is er het afgelopen jaar veel gerealiseerd. De Bouwbeurs in februari, waar we ons Navitect II dak presenteerden, was een groot succes. We draaiden een succesvolle pilot met Akzo Nobel en TNO, waarbij we gevels op een fraaie manier renoveren en daarbij meteen zonnewarmte uit de gevels oogsten. Vanuit de ambitie “Iedereen telkens beter’ behaalde voor de zomer de eerste groep medewerkers zijn diploma van onze eigen School of Industry. En natuurlijk was er de ontwikkeling van Premodu, ons prefab modulair woningconcept.
 

Koos Wessels en Hendrik-Jan Weggeman presentatie inspiratie dag
Koos Wessels en Hendrik-Jan Weggeman

Inspiratie uit de automobielindustrie

Hendrik-Jan vertelt hoeveel daarbij komt kijken en welke inspiratie we daarbij halen uit andere branches: “‘Jullie bouwers zouden veel meer moeten kijken naar automobielindustrie’, horen we al jaren. Dat besloten we te doen. We zagen dat Volkswagen auto’s modulair in elkaar zet, maar daarbij het meest complexe deel altijd hetzelfde houdt. De rest van de auto is variabel. Dat principe pasten we ook toe in ons prefab modulaire woningconcept. Alle technisch complexe onderdelen zitten in één module die in elke woning hetzelfde is, de rest is variabel en kan worden aangepast aan de wensen van de klant.”
 

Samen topprestaties leveren

“‘Plezierig wonen voor iedereen’ is onze missie”, vervolgt Koos. “Dat betekent ook: plezierig werken voor iedereen. Samenwerken met leuke collega’s is essentieel. Dat komt het werk en de kwaliteit ten goede. De productiehal biedt een prettige werkplek, door de ruime indeling, het vele licht en de ramen op ooghoogte die zorgen voor contact met de omgeving. Want als je je goed voelt en je werkt echt als een team, dan lever je samen topprestaties. Samen willen we topkwaliteit leveren”
 

Innovatie- en Motivatieprijs

Na Koos en Hendrik-Jan stapt Jesse op het podium. Aan hem de eer om de winnaar bekend te maken van Emergo’s eigen Innovatie- en Motivatieprijs. Er werden het afgelopen jaar maar liefst 80 ideeën aangeleverd om slimmer, leuker, efficiënter of beter te werken. Robin Peters wint. Hij bedacht het kant en- klare kruipluik. Hiermee hoeft het kruipluik niet meer op de bouw in elkaar gezet te worden, wat werk kan schelen op de bouwplaats.
 

Motivatie- en Innovatieprijs winnaars
De winnaars van de Innovatie- en Motivatieprijs 2019

 

De kleinste details doen ertoe

Dan is de beurt aan Formule 1 verslaggever Jack Plooij. “De rijders pakken de prijzen en staan op het podium, maar winnen doen ze natuurlijk nooit alleen,” begint hij zijn verhaal. “Het is een teamprestatie waarbij de kleinste details ertoe doen. En die teams doen eigenlijk precies hetzelfde als jullie doen. Ze maken onderdelen op afstand, brengen dat naar de locatie, schroeven het daar in elkaar en proberen dan te winnen.”
 

Niet de grootste, wel de beste

Jack geeft een mooi inkijkje in de wereld van de Formule 1 en schudt anekdote na anekdote uit zijn mouw. De rode draad door zijn verhaal is hoe de verschillende teams werken. Hij vertelt over de kracht van het team van Mercedes, over de chaos bij Ferrari, over de enorme wil om de jongste wereldkampioen ooit af te leveren bij Red Bull en de uitdagingen bij Renault. Uit zijn verhaal komt duidelijk naar voren hoe cruciaal de samenwerking is binnen die teams, maar ook tussen de verschillende bedrijven waaruit zo’n compleet team van soms wel 1.500 mensen bestaat. Met zoveel betrokkenen is er altijd een risico dat je langs elkaar heen werkt. Het is dus super belangrijk dat je met elkaar praat, je werk op elkaar afstemt en echt met elkaar bouwt, anders word je nooit kampioen. Bij Mercedes hebben ze dat het allerbeste voor elkaar, aldus Jack. “Zij willen niet de grootste zijn, wel de beste.”
 

Jack Plooij presentatie inspiratie dag

 

Iedereen is belangrijk

De rest van de dag staat in het teken van vooral heel veel lol maken met elkaar. In de race-simulators bijvoorbeeld. Ook de families komen later op de dag naar Almelo om de nieuwe productielocatie te bekijken en samen te genieten van het verzorgde buffet. 2020 zal bij Emergo in het teken staan van ‘Het winnende team’. Iedereen in dat team heeft een onmisbaar aandeel om te winnen. Allemaal hebben we een functie, iedereen is belangrijk!
 

Avondprogramma

Speciaal voor de flexmedewerkers die in de avond- en zaterdagploeg bij Emergo werken werd er een avond georganiseerd. Ook flexmedewerkers die in de toekomst in de avond of zaterdag bij Emergo willen komen werken waren van harte uitgenodigd. Met het avondprogramma hebben we de flexmedewerkers onze nieuwe productielocatie in Almelo laten zien en hebben we ze meer verteld over de (mogelijke) werkzaamheden die ze hier gaan doen. De directie heeft de flexmedewerkers meegenomen in de visie van Emergo en de ontwikkelingen in het komende jaar. Daarnaast konden ze alvast kennismaken met hun teamleiders voor de verschillende werkzaamheden.

 
 
Collega's van Emergo doen F1 Quizz
De Emergo Prefab inspiratie dag in Almelo
Emergo personeel krijgt uitleg in de productiehal in Almelo
Emergo pit crew tijdens inspiratiedag
Emergo werknemers testen formule 1 simulators
Enthousiaste collega's tijdens inspiratie dag
F1 quiz tijdens de Emergo inspiratie dag
Hendrik-Jan Weggeman in gesprek met collega's van Emergo Prefab
Inspiratie dag Emergo Almelo avond
Inspiratie dag in de fabriek van Almelo
Jack Plooij verteld over Formule 1 tijdens de inspiratie dag
Jonathan Lindeberg en collega's verwisselen banden van F1
Jonathan Lindeberg en collega's verwisselen banden van F1
Koos Wessels en Hendrik-Jan Weggeman geven presentatie
Koos Wessels in F1 simulator tijdens de inspiratie dag in Almelo
Personeel doet een pit stop tijdens de inspiratie dag
Pit crew van Emergo tijdens de inspiratie dag in Almelo
Positieve collega's tijdens de inspiratie dag in Almelo
Tobias Borst legt uit in de Emergo Prefab fabriek in Almelo
Werknemer van Emergo Prefab in F1 simulator
Yoram Nooitgedacht in Formule 1 simulatie tijdens Emergo inspiratie dag.

Emergo visie nummer 12

Dit artikel komt uit ons eigen blad Emergo visie. Klik op de link om te lezen.

Nr. 12 - december 2019