Koos Wessels Hendrik-Jan Weggeman 30 september 2019 Leestijd: 5 minuten

Bijna klaar!

Emergo Prefab fabriek in Almelo

In week 40 namen we onze nieuwe productielocatie in Almelo in gebruik. Onze locaties in Almelo beschikten eerst over 4.500 m2 productiecapaciteit. Met de nieuwe locatie gaat die capaciteit in één klap naar 13.000 m2. Nog meer dan onze locatie in Stadskanaal. De nieuwe fabriek in Almelo is een vooruitstrevende fabriek, compleet voorbereid en ingericht op alle productdisciplines die daarbij komen kijken. Koos Wessels en Hendrik-Jan Weggeman vertellen in dit interview over het waarom en hoe.

Het idee voor deze nieuwe locatie ontstond ruim twee jaar geleden, eigenlijk net nadat de uitbreiding en nieuwbouw in Stadskanaal klaar was. Koos: “Onze visie was altijd: wij doen alles vanaf de dakgoot. Daarin groeiden we de laatste jaren al hard, mede door nieuwe ontwikkelingen zoals de integratie van zonnepanelen in het dak. Maar we kregen ook steeds vaker de vraag of we na wilden denken over de compléte gebouwschil. Op een gegeven moment besloten we: daar moeten we wat mee. Zo is het plan voor deze nieuwe locatie in Almelo ontwikkeld.” 
 

In de genen

En waarom dan Almelo, vraagt u zich misschien af? Hendrik-Jan: “We hadden al twee productielocaties in Almelo waar we prefab daken en prefab uitbouwen maakten, dus het was heel natuurlijk om in Almelo verder te gaan. De timmerindustrie komt er in de regio ook veel voor, het zit daar in de genen van de mensen. Bovendien ligt Almelo meer centraal dan Stadskanaal, dus het is voor klanten voor een bedrijfsbezoek straks veel dichterbij.”
 

Interactief ontwerpen

De eerste stap bij zo’n nieuwbouwproces is natuurlijk het vinden van een geschikte locatie. Koos: “We ontwikkelden al vanaf het begin van ons bedrijf de strategie om bij het groeien van onze organisatie zo min mogelijk overlast te creëren op de plek waar we al produceren. De nieuwbouw in Almelo staat dan ook op een compleet nieuwe plek, op een nieuw industrieterrein.”

"Het ontwerpproces van de nieuwbouw was vervolgens fantastisch leuk.", vult Hendrik-Jan aan. "Je begint met een grof idee van hoe je de fabriek voor je ziet en daarbij heb je een extreem aantal vraagstukken om over na te denken. Alles moet het optimale plekje krijgen in het ontwerp. Ieder team heeft daarin met zijn vaardigheden en competenties inbreng gegeven. Het was een heel interactief proces, waarbij de architect direct tijdens de werksessies onze ideeën visualiseerde."

"Bovendien is onze collega die straks de vestigingsleider wordt nu de projectleider voor de nieuwbouw. Beter kun je het natuurlijk niet hebben. Van de hele logistieke lay-out tot en met de vraag of de kolommen voldoende ver uit elkaar staan, wat de verlichtingssterkte moet zijn op de werkplekken en hoe ver we moeten gaan met de beveiliging van het pand, hij heeft alles tot in detail op zich in laten inwerken. "Wordt het zo, dat ik er echt blij mee ben?"

Emergo Almelo in aanbouw
Emergo Almelo in aanbouw

 

Nieuwe productietechnieken

Cruciaal was uiteraard dat de indeling van de fabriek heel logisch zou worden voor de opeenvolging van de verschillende activiteiten. Daarom maakten we eerst een footprint van de fabriek, daarna kwam pas het jasje erom.

Koos: “Net als in Stadskanaal heeft Almelo nu een centrale expeditie waar alle goederen en halffabricaten binnenkomen en van waaruit ze naar twee kanten naar productiebanen voor daken en wanden gaan. Daarna volgt de robot voor het plakken van steenstrips en de afmonteerstations voor de kozijnen en dergelijke. We beschikken in Almelo daarnaast over productieruimte om modules samen te stellen. We laten daar straks een prefab betonvloer naar binnen rollen, maken er vier wanden en een dak op en werken de module vervolgens van binnen en buiten helemaal af, inclusief de natte cel en alle installatiecomponenten.”

Hendrik-Jan: “We krijgen er in Almelo dus nieuwe productietechnieken bij. Voorheen kwamen disciplines als lijmen en installatietechnische zaken niet zoveel voor. Dat wordt nu wél onderdeel van de vaardigheden van onze productiemedewerkers. Waar we eerder alleen prefab uitbouwen maakten, zijn we gestart met het ontwikkelen van all-in modules, waar alle complexe installatietechnische zaken in geïntegreerd zijn: de badkamer, de keuken, alle bedrading en stopcontacten, vloerverwarming, de waterleidingen, het riool, noem maar op. Al die componenten worden volgens onze specificaties bij ons aangeleverd. Wij zien het voor ons dat we echt de system integrator worden die alles van tevoren al heeft uitgedacht.”
 

De inspiratieruimte bij Emergo Prefab
Emergo Experience Centre
Inspiratieruimte Almelo

Nieuwbouw in 5 dagen

En nu is het dus bijna zover, de productielocatie is bijna in gebruik. Koos: “We kijken ernaar uit onze klanten nog beter te kunnen bedienen. Met onze prefab modules zal er naar verwachting minder bouwtijd, minder overlast, minder transport en daarmee minder uitstoot van CO2 en stikstof zijn. En er is minder personeel nodig op de bouwplaats, wat voor onze opdrachtgever een deel van de oplossing is voor de enorme krapte op de arbeidsmarkt. Onze ambitie is om straks vernieuwbouw te kunnen doen in 10 werkdagen en nieuwbouw in 5 dagen.”

Hendrik-Jan: “Waar ik me ook echt op kan verheugen is dat er straks voor iedereen weer een fijne en volwaardige werkplek is. In de productie, maar vooral ook op kantoor, want daar zitten we in Almelo nu als harinkjes in een tonnetje.”

Koos: “We hoeven straks geen nee meer te verkopen en dat voelt goed. Bovendien beschikken we straks over een inspiratieruimte waarin we klanten perfect kunnen rondleiden en laten zien wat we doen. Het wordt een mooi moment als straks de eerste elementen van de band rollen.”

Innovatie

Emergo is in september een intensief innovatieproject gestart om een modulair woningconcept van een vooruitstrevend idee te ontwikkelen tot een volwassen product. Het programma omvat een veelheid aan activiteiten: onderzoek, definitie, ontwerp, prototyping, pilots, evaluaties, enz. Het project is onderdeel van een innovatieprogramma van het BTIC (Bouw en Techniek Innovatie Centrum).
Premodu prefab woningconcept
Premodu woningconcept
 
 

Emergo visie nummer 11

Dit artikel komt uit ons eigen blad Emergo visie. Klik op de link om te lezen.

Nr. 11 - september 2019