Koos Wessels 12 januari 2023 Leestijd: 4 minuten

Seriematige uitbouw: snel, sneller, snelst

In opdracht van Dura Vermeer heeft Emergo 61 compleet afgewerkte uitbouwen geleverd voor de renovatie van huurwoningen in Rijswijk. De seriematige uitbouw is geplaatst met een gemiddelde van drie woningen op één dag. De uitbouw werd als kant-en-klare prefab woonmodule aangeleverd. Technisch perfect passend en helemaal in de stijl van de woning.

Emergo heeft een lange ervaring in de productie van gebruiksklare, standaard woonmodules. Voor prefab uitbouwen ligt de focus op business-to-business in seriematige productie. “Dan praat je over de woningcorporaties en aannemers die woningen in een groot project willen verbeteren en vergroten, en daarvoor een uitbouw achter de woning willen plaatsen.” vertelt Koos Wessels. “We focussen op prefab vanaf de fabriek. Dat kan zowel voor renovatie als nieuwbouw.”

Duidelijke rolverdeling

De eerste partner die zich voor seriebouw meldde, was Dura Vermeer. “Zij kwamen eigenlijk voor een ander project bij ons in de fabriek kijken. Toen ze de uitbouw zagen staan riepen ze meteen: hé, daar hebben wij een project voor.” Het eind van het verhaal is dat Emergo 61 prefab uitbouwen heeft geleverd voor een renovatieproject in Rijswijk. Met een andere aannemer is Emergo in gesprek over de levering van 30 stuks.

Emergo leverde tijdens de renovatie de modules in een tempo van gemiddeld drie uitbouwen per dag. “Soms was het één uitbouw, maar we hebben ook wel eens zes op een dag geplaatst,” vertelt montagecoördinator Niek Flietstra. “We willen graag een dag volmaken op de bouwplaats. Als we drie uitbouwen op een dag konden leveren, kreeg Dura Vermeer een korting.”

 

Niek Flietstra tijdens de montage van de 61 uitbouwen in Rijswijk
Niek Flietstra tijdens de montage van de 61 uitbouwen in Rijswijk

In de projecten wordt gestuurd op een duidelijke rolverdeling, heldere afspraken en een strakke planning. “De aannemer maakt de fundering klaar en zorgt voor de doorbraak naar de woning aan de achterkant.” Drie uitbouwen op één dag klinkt fors, maar zo vervolgt Niek: “In principe is alles voorbereid als we op de bouwplaats arriveren. We hijsen de uitbouw van de vrachtwagen af en plaatsen die achter de woning.

We concentreren ons op de dingen waar we goed in zijn en alle andere bouwkundige handelingen worden verzorgd door de (onder)aannemers.” Koos vult aan: “Daardoor kun je productie draaien tegen een aantrekkelijke prijs voor de klant. Een prefab uitbouw is veel aantrekkelijker dan wekenlang achter de woning aan het werkzijn.”

Pilotuitbouw

In het begin moet je wel wennen aan elkaar, vertellen ze. “Wat verwacht de klant en wat leveren wij? Om dat te tackelen hebben we voor de bouwvak van 2021 eerst een pilotuitbouw neergezet. Dat had een dubbele reden. We wilden weten waar we tegenaan liepen bij het monteren. En je wil dat de opdrachtgever tevreden is met wat hij krijgt. Hij ziet in één keer wat er kan worden aangepast. De aannemer hoeft zich daarna alleen maar te focussen op de afwerking, dat scheelt in tijd.” De modeluitbouw leverde bovendien extra werk op. “De bewoners konden de uitbouw bezoeken, met de optie om daarvoor te kiezen. Dat heeft de omvang van de order vergroot. Opeens kwamen er veel meer uitbouwen bij.”

 

Een belangrijk voordeel van de prefab uitbouw is dat de woning bij een renovatie minder lang openligt, vertelt Niek. De bewoners van het project in Rijswijk kregen één week de tijd om hun spullen te verhuizen naar de wisselwoning. In een week of tien werd de woning volledig gerenoveerd door Dura Vermeer. “Het is een volledig gecontroleerd proces. De winst qua bouwtijd op de bouw is gigantisch. Ik heb zelf uitbouwtjes traditioneel gebouwd en dan ben je al snel tien weken bezig met één uitbouw.”

“Als je naar het aantal montagedagen kijkt, dan hebben in een week of zeven alle 61 uitbouwen gemonteerd,” aldus Niek. Doordat de uitbouw met een compleet afgewerkte gevel kant-en-klaar van de fabriek naar de bouwplaats gaat, zijn er minder transportbewegingen in een bestaande woonwijk. “Dat scheelt enorm qua stikstof en CO2-uitstoot. Zo duurzaam als onze fabriek is, zo duurzaam is ook onze uitbouw.”

Oliemannetje

Gevraagd naar zijn rol als montagecoördinator, valt het woord ‘oliemannetje’. Niek: “Je kunt het denk ik niet beter uitdrukken dan dat. Je moet je de hele tijd een beetje aanpassen. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat de logistiek, montage en oplevering goed gaan. Dat iedereen weet wat hij of zij moet doen en dat iedereen tevreden is. Het grote voordeel is dat we met business-to-business te maken hebben. Onze opdrachtgever is Dura Vermeer. Je praat met mensen die verstand van zaken hebben. Je krijgt feedback van de uitvoerder – bijvoorbeeld: die deuren, daar moeten we wat aan doen – en die geldt dan in één keer voor 61 uitbouwen. Daardoor kan je snel handelen.” Koos besluit: “Als je goed samenwerkt kun je allebei een goed rendement maken. Je krijgt een win-winsituatie.”

Dit artikel komt uit ons eigen blad Emergo visie. Klik op de link om te lezen.

Nr. 15 - november 2022