Hendrik-Jan Weggeman 24 juli 2018 Leestijd: 3 minuten

Digitalisering in de bouwsector

Code Foto

Elke ondernemer in de bouwsector doet er verstandig aan om regelmatig rustig na te denken over zijn bedrijfsprocessen en de wijze waarop digitalisering en ICT deze kunnen ondersteunen.

We kennen allemaal de uitdrukking “Wat z’n ogen zien, kunnen z’n handen maken.” Het domein van de informatica kent een uitspraak van gelijke strekking: “Wat je kunt uitdenken, kun je ook programmeren.” Digitalisering is in toenemende mate de randvoorwaarde voor groei en ontwikkeling, zowel op kantoor als op de werkvloer. ICT-professionals kunnen en willen graag helpen je business te optimaliseren, maar dan moet je zelf met de goede ideeën komen.
 

Tientjeswerk

“De bouw hangt van tientjes aan elkaar”, is een gevleugelde uitspraak van onze inkoper. Daar zit veel in, want al die tientjes duiden op veel gedetailleerde materiaalhantering. Zo heeft Emergo voor de prefab daken in 2017 pakweg 358.000 verschillende items bij zijn houtleveranciers besteld die gecodeerd en wel, just-in-time zijn geleverd. Zonder vergaande digitalisering en een zorgvuldig doordachte procesinrichting zou het onmogelijk zijn om de gegevensstroom te hanteren die voor onze bedrijfsvoering nodig is.

358.000 verschillende items bestel je niet met de hand. Daarvoor laat je BIM en ERP samenwerken.

Ideale combinatie

BIM (building information modelling) en ERP (enterprise resource planning) kunnen de ideale combinatie vormen om bedrijfsprocessen structureel naar een hoger plan te brengen. Wie BIM op een volwassen niveau in zijn ontwerporganisatie heeft geïmplementeerd en naar tevredenheid een ERP-systeem heeft draaien, kan veel geld en tijd besparen en foutkansen uit zijn primaire processen elimineren door de ontwerptools en het ERP-systeem goed te laten samenwerken.
 
Emergo bepaalt de materiaalbehoefte vanuit de CAD-systemen. Het managen van de materiaalbehoefte en de materiaalstroom doen we vanuit ons ERP-systeem. Dit levert ons real time inzicht en een schat aan data op voor nadere analyse en bewaking van onze processen.

 

Meer flexibiliteit

De digitalisering van het ontwerpproces biedt de maakindustrie ongekende mogelijkheden om de realisatie van woningen verder te prefabriceren en te automatiseren en daarbij toch de individuele woonwensen van de toekomstige woningeigenaar centraal te stellen. Wie zijn productengamma of woningconcept goed uitwerkt kan op die basis eindeloos variëren, terwijl ICT-systemen het overzicht helpen bewaken.
 
BIM levert ons de mogelijkheid om integraal te ontwerpen en bovendien de mogelijkheid om die schat aan ontwerpinformatie optimaal in te zetten bij de productiebesturing, machine-instructie, integratie met de ketenpartners en de logistiek.

Veel ICT-projecten gaan ten onder aan hun eigen ambities. Stel daarom hoge doelen, maar zet overzichtelijke stappen.

Zonder ICT geen C2C
BIM tekenaar


 

Zonder ICT geen C2C

Onze aandacht voor circulair bouwen wordt momenteel verdrongen door de uitdaging die de energietransitie ons geeft, maar in de nabije toekomst krijgt de bouwnijverheid de verantwoordelijkheid voor de volledige levenscyclus van haar producten. We moeten allereerst onze ontwerp- en materiaalkeuzes verantwoorden: wat is het ecologische effect ervan? Maar vervolgens moeten we ook het materiaalgebruik verantwoorden: wat hebben we waar, wanneer gebruikt? Ook hier zijn BIM en ERP cruciale tools voor het samenstellen van het materiaalpaspoort.
 

 

Emergo visie nummer 6

Dit artikel komt uit ons eigen blad Emergo visie. Klik op de link om te lezen.

Nr. 6 - juni 2018