Koos Wessels Jesse Versluijs 20 juli 2018 Leestijd: 5 minuten

De Optimaat

Demo woning van De Optimaat

De Optimaat woning is ongetwijfeld één van de meest opzienbarende concepten van dit jaar in de nieuwbouwmarkt. We spraken Jesse Versluijs en Koos Wessels over het concept en de samenwerking tussen KlokGroep en Emergo.


Het biedt een oplossing voor het groeiende tekort aan één- en tweepersoonswoningen en is daarbij ook nog eens all-electric en compleet circulair. Het geeft niet alleen een antwoord op de behoefte in de markt, maar het is ook een nieuwe manier van samenwerken.

“Het project Optimaat is een initiatief van KlokGroep.” Begint Koos Wessels, directeur van Emergo. “Zij begonnen met het ontwikkelen van het concept en zochten een innovatieve industriële partner en kwamen zo bij ons. De doelstelling van het initiatief was om betaalbare woningen voor één- en tweepersoonshuishoudens vlot te kunnen bouwen. Het belangrijkste kenmerk van het concept is de afmeting van het te bebouwen oppervlak. Omdat de woning in elke variant zes bij zes meter is, kunnen deze woningen in bijna alle situaties geplaatst worden.” De woning kan in allerlei posities geplaatst en gekoppeld worden en is daardoor heel flexibel in uitstraling en toepassing. Wessels: “Het Tiny house principe is helemaal in, maar dit soort huisjes voldoen veelal niet aan het bouwbesluit. Het is daarom zeer moeilijk om er een hypotheek op te krijgen. De Optimaat is één van de eerste woningen in de categorie één- en tweepersoonshuishoudens die wél voldoet aan het bouwbesluit.”

 

De samenwerking

Emergo is samen met de andere partners van KlokGroep direct na de ideevorming betrokken om het concept verder uit te werken. “De architect heeft de esthetische bakens geplaatst en met de partners hebben we de verdere uitwerking en technische details bepaald”, zegt Wessels. In tegenstelling tot de meeste andere projecten lag er al vanaf het begin een verantwoordelijkheid bij Emergo om de woning zo fraai en kostenefficiënt als mogelijk te maken. Vanaf de start stond de eindgebruiker centraal. “De partners hebben goed naar elkaar geluisterd en er zijn in het proces serieuze conceptoptimalisaties doorgevoerd en dat heeft geresulteerd in een prijskaartje dat begint bij 98.000 euro, inclusief btw en exclusief bouwgrond.” Emergo levert en monteert vooral prefab daken en andere prefab producten aan de aannemer. Jesse Versluijs: “De Optimaat woning is een woonconcept en is geen eenmalig project met een start- en einddatum. Dit concept zullen we samen blijven verbeteren en optimaliseren. Dat is het hele verschil.”

De Optimaatwoning in constructie
De Optimaat in constructie

 

Industrialisatie

Emergo, KlokGroep en de andere partners wilden zoveel mogelijk aspecten van de woning al in de fabriek af hebben. Zo monteert Emergo de door de installateur geprefabriceerde installaties al in de fabriek en daarmee is het installatiewerk op de bouw tot een minimum beperkt. Versluijs: “We hebben het prefab principe niet eerder zover doorgevoerd als bij de Optimaat woning. Met het samenvoegen van de prefab elementen is de buitenkant van de woning voor 95% afgewerkt. Ook een technische unit met badkamer en keuken wordt in één keer gemonteerd. Wat rest is het aansluiten van de nutsvoorzieningen.” Omdat de woning uit elementen bestaat, kan de woning ook weer worden gedemonteerd. Dit maakt de woning een circulair product dat ook op een andere locatie weer kan worden opgebouwd. Is dit dan het maximaal haalbare als het gaat om prefabricatie of zijn er nog meer zaken al te regelen in de fabriek? “We zouden nog een paar stappen kunnen zetten op het gebied van de afwerking van de wanden aan de binnenkant. Ook kunnen we natuurlijk altijd het proces blijven optimaliseren, maar we zijn al heel erg tevreden met dit resultaat en de koers die bepaald is”, antwoordt Wessels.
 

Lef tonen

Als onderaannemer moet je lef tonen en niet bang zijn tijd en geld te steken in de ontwikkeling van een nieuw product. Niet alleen het woonconcept is gebaat bij deze ontwikkelingen, maar ons hele bedrijf profiteert van het nieuwe arsenaal aan kennis, principes en details. Versluijs: “Tijdens de samenwerking delen alle partijen kennis en stappen we allemaal even buiten onze comfortzone. Maar als de tijd en de aandacht die je investeert tot succes leiden, dan geeft dat echt zo’n yes gevoel. Dat hebben we mooi gefikst!”

Het kost veel tijd en energie om in zo’n samenwerking iets te ontwikkelen, maar daarmee kom je wel tot nieuwe oplossingen die je ook elders kan toepassen.

Andere samenwerking

“Dat er uiteindelijk in korte tijd twee demowoningen staan, geeft wel aan dat deze samenwerking een succes is”, aldus Versluijs. Er is een groot verschil tussen een aannemer-leverancier relatie en een partnerschap. Wessels: “Voor bedrijven die op zoek zijn naar industrialisatie staat Emergo met zijn expertise, ervaring en productieapparaat klaar. Durf de samenwerking aan te gaan en durf kennis te delen. Dat is hoe we plezierig wonen mogelijk kunnen maken voor nog meer mensen!” 

Interieur van Optimaat
Optimaat Interieur


Bovenverdieping Optimaat
Optimaat Interieur


Optimaat Interieur
Optimaat Interieur

 

Emergo visie nummer 6

Dit artikel komt uit ons eigen blad Emergo visie. Klik op de link om te lezen.

Nr. 6 - juni 2018