31 augustus 2023 Leestijd: 4 minuten

“Met eigen lijnen tekenen wat een architect je aanbiedt, dat is eigenlijk wat we doen”

Projectcoördinator/Engineer Wim Schmid is sinds begin 2019 werkzaam bij Emergo. “Ik kwam binnen, vers vanaf het hbo, aanvankelijk op detacheringsbasis. Dat beviel zo goed, van twee kanten, dat ik na een jaar in dienst trad bij Emergo. Wim noemt zijn functieomschrijving “een combinatie van werkvoorbereider, BIM-modelleur en projectcoördinator. De gemene deler: het engineeren en beheersen van een project.”

"Het werk is heel divers en dat maakt het ook zo leuk,” vertelt Wim. “Geen project is hetzelfde, telkens liggen er nieuwe uitdagingen. Soms loop je tegen zaken aan in de communicatie met een aannemer, dat dingen wat stroef lopen, dan weer loopt dat allemaal op rolletjes, maar is het project op bepaalde technische aspecten weer heel complex. Dat wisselt en maakt het werk nooit routinematig.”

 

Co-makership

In de dagelijkse praktijk brengt Emergo als onderaannemer zijn expertise in prefab houtsysteembouw in. “Dat is een rol die me goed ligt, samenwerken met de aannemer, onze opdrachtgever. Dit wordt ook wel comakership genoemd, waarin wij initiatief en verantwoordelijkheid nemen. Feitelijk nemen we een groot deel van een bouwproject voor onze rekening. Dat begon ooit bij alleen dakelementen, maar breidde zich steeds verder uit naar dakkapellen, wanden, vloeren en nu dus ook complete woningen, die duurzaam en circulair zijn.” Als projectcoördinator is Wim niet direct betrokken in het commerciële proces. Dat ligt bij verkoop en calculatie. “Uiteraard worden wij bijgepraat zodra er projecten in de planning komen. En soms worden de engineers betrokken in het denkproces: hoe gaan we dit aanvliegen? Dus geen jasje-dasje voor ons,” lacht Wim.

 

Esthetisch kader

De taak van de engineer komt er volgens Wim op neer om het esthetisch kader dat een architect bij een project inbrengt, zodanig in te vullen dat recht wordt gedaan aan het ontwerp, maar qua basisprincipes zo dicht mogelijk te blijven bij wat Emergo kan en waarvan is bewezen dat het werkt. “Met eigen lijnen tekenen wat een architect je aanbiedt, dat is eigenlijk wat we doen. Dat alles in goed overleg met de aannemer en conform vergunningen en bestekken, uiteraard.” Natuurlijk is er altijd ruimte voor een gesprek als een bepaalde afwijking van het ontwerp tot een kostenefficiënter of esthetisch beter resultaat kan leiden. Op dit moment werkt Wim aan drie projecten in resp. Helmond, Apeldoorn en Ede.

Op mij rust de schone taak die visie en werkwijze over te brengen op nieuwe collega’s.

 

Opleidingsrol

Voor een functie als engineer bij Emergo is een interne opleiding een onmisbaar element. Sinds eind vorig jaar verzorgt Wim ook een deel van dit inwerktraject. “Je komt hier binnen en moet je de werkwijze van Emergo eigen maken. Je maakt kennis met het tekenprogramma, waarbinnen Emergo dan een eigen visie heeft die je onder de knie moet krijgen. Op mij rust de schone taak die visie en werkwijze over te brengen op nieuwe collega’s. Ik vind dat hartstikke leuk om te doen. Afgelopen november zijn we weer met een groep gestart. Dit zijn jongeren die net als ik direct vanuit hun opleiding binnenkomen, maar bijvoorbeeld ook doorstromers vanuit de fabriek of mensen die uit een heel ander werkveld afkomstig zijn.” Daarom heeft Emergo een maatwerk opleidingstraject ontwikkeld, dat zes weken duurt. Het omvat twee fasen, te beginnen met 2D-tekenen en aansluitend daarop 3D-tekenen. Daartussendoor zijn er interne overlegmomenten en worden twee reeds voltooide projecten nog eens als casus ingebracht en met die nieuwe medewerkers doorlopen. “Bij het ene project gaan we er stap voor stap nog eens doorheen, bij het tweede project werken ze veel meer zelfstandig en kijken we of ze klaar zijn voor het echte werk. Bovendien draaien nieuwe engineers nog twee weken mee in productie op de fabrieksvloer. Daar zien ze in de praktijk wat ze op hun scherm tekenen. Na zes weken kunnen ze zelfstandig gaan meedraaien. Uiteraard blijven er uitlegmomenten en feedbacksessies mogelijk in het proces. Voordat je echt goed in de Emergo-jas bent gestoken, ben je al snel een jaar verder. Elk project heeft weer zijn eigen moeilijkheidsgradatie.”

 

Toekomst binnen Emergo

“Voorlopig heb ik nog enorm veel lol in wat ik doe, ik leer ook zelf nog elke dag. Het opleiden van nieuwe collega’s is echt superleuk. De bouwwereld is vol in beweging, de ontwikkelingen bij Emergo gaan pijlsnel, ik lever er met veel plezier dagelijks mijn bijdrage aan.”

 

Meer weten over hoe het er aan toe gaat op de werkvloer bij Emergo? Kijk op www.werkenbijemergo.nl!

Dit artikel komt uit ons eigen blad Emergo visie. Klik op de link om te lezen.

Nr. 16 - april 2023