Op een voormalig industrieterrein langs de Waal is in Nijmegen een nieuwe wijk verrezen: Koningsdaal. Een uitdagend bouwproject volbracht dankzij een perfecte samenwerking. Roel van Tatenhove, Mark Jaspers, en Jonathan Neinders in gesprek.
Plezierig wonen als een koning aan de Waal
De jonge wijk ligt tussen de Waal en het Westerpark, aan de flank van het goeddeels verdwenen industriële landschap, waarvan alleen de Honigfabriek er nog staat. “De nieuwe woningen zijn gebouwd op een oud industrieterrein langs de rivier”, vertelt architect Van Tatenhove. “De bouwstijl is geïnspireerd op die van de huizen uit het begin van de vorige eeuw in de gewilde Nijmeegse buurt Bottendaal (Nijmegen-Oost). De uitdaging in dit project was om te bouwen met de techniek van nu en tegelijkertijd overtuigend te verwijzen naar de bouwstijl van toen. Er is een gevarieerde bouwstijl gebruikt met onder meer verwijzingen naar de classicistische stijl (met gestuct blokkenpatroon) en naar de chalet-stijl, uit de periode rond 1900.”
Nauwkeurig bouwen
De bouw is een hele klus en vraagt om nauwe samenwerking, legt Jaspers van Trebbe uit. “Dit project is een combinatie van het woonconcept BasisWonen van Trebbe, dat is zeg maar de onzichtbare constructie van de woningen, en de specialistische, gedetailleerde afwerking in de bouwstijl van 1900 aan de buitenzijde. We hebben aan het begin van het project behoorlijk veel afstemming met onze partners gehad om alle details goed te krijgen.”
“Nauwkeurig bouwen is bij een project als dit van groot belang”, vult Van Tatenhove aan. “In deze stijl moeten de voegen bijvoorbeeld smal en de dakkapellen en erkers slank zijn. De details zijn doorslaggevend. De goten, gootklosjes, alles moet kloppen. Dat is goed gelukt, we zijn echt trots op het resultaat.”
Co-creëren
Samenwerking en goede communicatie was een cruciale factor in het succes van het project. “Al in de tender-fase hebben we samen met alle co-makers een kick-off georganiseerd om tot een optimale en concurrerende aanbieding te komen”, legt Jaspers uit. “De conceptuele benadering en de snelheid waarmee wij kunnen bouwen en de woningen op de markt brengen, gaf de doorslag om ons de opdracht te geven. In de bouwvak van 2014 kregen we de uitslag en startten we de BIM-engineering. En in oktober 2014 gingen de verkoop van start.”
Neinders van Emergo: “We hebben samen met Trebbe enorm veel tijd en energie gestoken in dit project. Zo hebben we echt tijd en geld geïnvesteerd in het eerste fase van 45 woningen om te zoeken naar de juiste aanpak, engineering en bouwproces. Na de eerste fase hadden we de combinatie van het onzichtbare basisconcept en de bijzondere bouwstijl aan de buitenkant zo goed te pakken dat wij als bouwpartners direct de opdracht kregen om ook de rest van de woningen in de wijk te bouwen.”
Spanningsveld
Natuurlijk is er een spanningsveld tussen de architect en de bouwpartners, geeft Neinders toe. “Gelukkig gaf de architect ons goede uitgangspunten. Daar zijn we in het selectieproces al mee aan de slag gegaan. We hebben regelmatig sessies belegd om gezamenlijk met alle betrokken partijen de bouw door te nemen. Tot in de details: van grof naar fijn. Het was erg aangenaam dat de architect de schetsdetails al goed had uitgewerkt. Op een gegeven moment hadden we een stijlhandboek met ruim 200 details. Dat geeft wel aan hoe ingewikkeld het was.”
Jaspers: “Het was voor ons een voordeel om weer met Emergo samen te werken. Emergo is een innovatieve partij die snel kan werken. Zo konden we het project integraal met elkaar aanpakken en plannen maken: die uitstekende samenwerking maakt het verschil.” De twee bedrijven zijn dan ook echte partners legt Jaspers uit: “Emergo en Trebbe werken al sinds 2012 intensief samen. Emergo maakt bijvoorbeeld deel uit van ons ‘Droomteam’. Samen denken we na over het huis van de toekomst. Hoe ziet zo’n toekomsthuis eruit? Welke high tech oplossingen zijn straks nog meer in de woning en het dak geïntegreerd? Het is een samenwerking op kwaliteit.”
Mooi voor kopers, uitdagend voor bouwers
Daar kan ook Van Tatenhove zich in vinden: “Het project is geweldig goed aangevlogen door Trebbe en Emergo. Het is belangrijk dat alle betrokkenen snappen wat we hebben ontworpen en waarom we het zo willen hebben. Daarom gingen we direct in de beginfase met elkaar aan tafel en bleven we continu communiceren. Om elkaars motivatie en belangen te snappen. Dat gaat heel goed met Emergo en Trebbe. We hebben alles volgens planning gehaald en het ziet er schitterend uit. En dat was niet eenvoudig, door het gebruik van zoveel verschillende bouwstijlen. Mooi voor de kopers, want zij kregen veel opties. Ook uitdagend voor de bouwers, maar de details maken het waar.” Jaspers: “Die details kunnen dankzij een sterke basis. Dit was zonder het concept BasisWonen niet gelukt.”
Niet alleen de betrokken partijen zijn blij met het resultaat, ook de markt reageert enthousiast. Neinders: “Het is prachtig om te zien dat de woonconsumenten in de rij staan voor deze mooie woningen. Voor de laatste 30 woningen waren bijvoorbeeld ruim 800 geïnteresseerden. Mensen vinden het hier dus plezierig wonen, daar doen we het voor.”
Tijdens het project werd een mooie mijlpaal bereikt: Trebbe bouwde in 2009 de eerste BasisWoning en in 2015 werd in Koningsdaal het duizendste exemplaar gevierd met het plaatsen van een prefab-toren die werd gemaakt door Emergo. Inmiddels staat de teller op ruim drieduizend BasisWoningen.
In Koningsdaal werd in 2015 gestart met de bouw, in 2018 is de wijk helemaal klaar. De bouw verliep in 5 fases:
- 45 woningen
- 50 woningen
- 48 woningen + 19 appartementen
- 31 woningen
- 30 woningen
Meer informatie: www.koningsdaal.nl