Koos Wessels 1 februari 2017 Leestijd: 3 minuten

Prefab betaalt zich altijd terug

Koos Wessels (directie Emergo)

Bouwen en renoveren is, zo wordt gezegd, vaak improviseren. En dan moet de opdrachtgever oponthoud en faalkosten maar voor lief nemen. Volstrekte onzin, zegt directeur Koos Wessels van Emergo. Prefab voorkomt dit.

Wie in de fabriek zijn bouwonderdelen laat fabriceren en kant-en-klaar op de bouw laat monteren, wint niet alleen aan snelheid, maar ook aan kwaliteit. Prefab is het beste antwoord op faalkosten.

 

In het licht van de huidige eisen op het gebied van milieu- en energiebesparing wonen meer dan een miljoen Nederlanders in een (te) slecht huis. Het woonklimaat en de energieprestaties van de meeste van deze woningen is door een aantal maatregelen aan dak en gevel eenvoudig en blijvend te verbeteren, zodat drastischer maatregelen als sloop niet nodig zijn. Een initiatief als Stroomversnelling, een samenwerkingsverband van corporaties, gemeenten, bouwers en toeleveranciers – toont dit aan. Samen willen zij met uitgekiende concepten 11.000 bestaande huurwoningen energieneutraal maken door gevels en daken optimaal te isoleren en te voorzien van een eigen energieopwekking.

behulp van prefab-concepten

Koos Wessels: ”Als je voor een dergelijke grote opgave staat, kun je die het beste uitvoeren met behulp van prefab-concepten. Je wilt immers dat de bewoners minimaal last hebben van de ingrepen. Dat betekent dat je het meeste werk moet verplaatsen van de bouwplaats naar de gecontroleerde omgeving van een fabriek. Houtskeletbouwelementen worden volgens specificatie gefabriceerd en binnen een dag op hun plek gemonteerd, waardoor de gebouwschil direct weer wind- en waterdicht is. “En niet alleen de bewoners worden beter van prefab,” stelt de Emergo-directeur. ”Maar ook opdrachtgevers als gemeenten, woningbouwcorporaties of bouwers. Juist bij een dergelijk groot project wil je snelheid maken en tegelijkertijd faalkosten zo veel als maar mogelijk is elimineren.”

Geen verrassingen

Zonder in te boeten op ontwerpvrijheid, ontwikkelde Emergo voor Stroomversnelling een aantal concepten voor het dak. Wessels: ’Industriële bouw of prefab is een vak apart. Veel tijd zit in het voortraject, zeg maar in ontwerp en voorbereiding. Daardoor kom je op de bouwplaats zelf niet voor verrassingen te staan. Dit houdt de snelheid in de bouw. De elementen worden in de fabriek geproduceerd en niet buiten in weer en wind. Als de bouwcomponenten klaar zijn, worden ze op afroep naar de bouw gebracht waar ze vaak dezelfde dag nog worden gemonteerd. De bouwlogistiek is bij prefab heel overzichtelijk en bespaart ruimte op de bouwplaats, omdat opslag niet nodig is.” Behalve bouwsnelheid en kwaliteit heeft de toepassing van prefab in hout ook technische voordelen. Wessels: ”Onze bouwdelen zijn relatief licht van gewicht met een hoog isolerend vermogen. Dat betekent dat je geen extra constructieve voorzieningen hoeft te treffen en op de bestaande onderconstructie kunt werken. We denken dat we met onze concepten naadloos aansluiten op de behoefte in de markt. De lijst van bestaande klanten die ons benaderen samen een volgend project te doen bewijst dat ook. Prefab betaalt zich altijd terug.”

Emergo Prefab visie nummer 1

Dit artikel komt uit ons eigen blad Emergo visie. Klik op de link om te lezen.

Nr. 1 - februari 2017