Koos Wessels 29 mei 2024 Leestijd: 4 minuten

Met modulaire houtbouw los je meerdere crisissen tegelijk op

In het West-Betuwse Tricht heeft Emergo onlangs 19 modulaire woningen opgeleverd. Menno Eerland is als architect van VOAD betrokken bij de bouw van deze woningen in Tricht. Hij roemt het innovatieve Premodu-woningconcept. “Er ligt een grote opgave voor de bouwsector om duurzaam en circulair te bouwen. Het is mooi dat je met een project als dit in Tricht bijdraagt aan de oplossing.”

Menno is enthousiast als hij vertelt hoe ingenieus het door Emergo ontwikkelde concept in elkaar zit. “De modulaire Premodu-woning is innovatief in de toepassing van houtbouw. Het is niet alleen houtsysteembouw, maar ook kruislaaghout.”

 

Premodu woningen worden als modules gemonteerd in Tricht
Premodu woningen worden als modules gemonteerd in Tricht

 

Speelsheid en betaalbaarheid

Het nieuwbouwproject in Tricht bestaat uit twee blokken van vijf woningen, waarvan één met een mansardekap en een blok van negen woningen dat verspringt. “Dat zorgt voor speelsheid in het gevelbeeld. Juist door het dakvlak af en toe te doorbreken, met een risaliet, creëer je een mooi speels ontwerp. De kracht van modulair en betaalbaar bouwen zit ’m in de eenvoud en de slimme details. Het project in Tricht is daar een mooi voorbeeld van. Je kunt de woningen repetitief ontwikkelen, waarbij je met één groot gebaar in een keer een uniek gevelbeeld creëert.”

“Je werkt met modules die sterk gebonden zijn aan een aantal eisen, zoals het ‘stekkerklaar’ transport naar de bouwplaats en het demontabel zijn. In die zin heb je strenge randvoorwaarden waaraan het ontwerp moet voldoen. Vandaaruit ga je kijken waar je de vrijheid kan vinden. Het is altijd een kwestie van sparren waarbij je elkaar tegemoet kunt komen. Emergo bouwt met een relatief nieuw bouwprincipe betaalbare woningen en wij creëren vanuit de architectuur een mooi beeld.”

Koos Wessels heeft het over een leuk spanningsveld. “Wij bouwen het liefst zo eenvoudig en betaalbaar mogelijk. De architect speelt een cruciale rol in dat proces. Hij zorgt ervoor dat het een mooi ontwerp wordt, met een leuke uitstraling. Dat respect over en weer is belangrijk. Wij als mensen die productie maken en focus hebben op seriematige bouw en de architect als degene die nadenkt hoe we samen iets moois neerzetten dat in de omgeving past.”

De kracht van modulair en betaalbaar bouwen zit ’m in de eenvoud en de slimme details

 

Premodu woningen in Tricht gereed
Premodu woningen in Tricht gereed | Bas Gijselhart | BASEPHOTOGRAPHY

 

Circulair en remontabel

Er ligt een grote opgave voor de bouwsector om duurzaam en circulair te bouwen. Het is een van de basisprincipes van het Premodu-concept. De prefab onderdelen kunnen eenvoudig weer worden losgekoppeld en verplaatst. De wanden en het dak zijn houtsysteembouw en de vloeren zijn massief kruislaaghout. Door het aandeel hout in het ontwerp ligt de MilieuPrestatie onder de 0,4, terwijl 0,5 pas vanaf 2030 de eis is. “Het is mooi dat je met het bouwprincipe dat je toepast bijdraagt aan de oplossingen voor de milieu- en klimaatuitdagingen. De beste kwaliteiten van verschillende houtbouwprincipes zijn in het ontwerp toegepast. Dat maakt het bouwconcept ontzettend sterk. Het omarmt de duurzaamheid,” vertelt Menno.

“Je bent trots op de wijze van bouwen. Dat laat je ook zien in het ontwerp van de woning zelf. Regelmatig proberen we de kenmerken ook te laten terugkeren in het exterieur, bijvoorbeeld met houten gevelbekleding. Alleen merk je dat gemeenten zeggen duurzaam te willen bouwen, maar als je afwijkt van baksteen-uitstraling stuit je toch vaak op weerstand,” aldus Menno. Duurzaamheideisen krijgen steeds meer gewicht bij aanbestedingen. “Woningcorporaties nemen meer en meer duurzaam, circulair, energiezuinig en demontabel op in het pakket van eisen,” constateert Koos. “We hebben de woningen zo ontwikkeld dat ze remontabel zijn, maar wel met een permanent karakter, wat inhoudt dat de woning voldoet aan de vereisten voor permanenten bebouwing.”

 

Premodu woningen in Tricht opgeleverd
Bas Gijselhart | BASEPHOTOGRAPHY

 

Comfortabel en betaalbaar

De bouwsector heeft te maken met meerdere crisissen tegelijkertijd, meent Menno. “Er is een woningtekort, je hebt de stikstofcrisis en het begrenzen van de CO2-uitstoot. Daarnaast heb je te maken met de hoge bouwprijzen. Het bouwsysteem van Emergo komt in die zin op een ideaal moment.” Koos: “De betaalbaarheid wordt alleen maar belangrijker. Niet alleen vanwege de bouwkosten, maar ook omdat de hypotheekrente omhoog is gegaan, waardoor mensen minder kunnen lenen.”

Het Premodu-concept is tot in detail uitgedacht, met als uitgangspunt: een comfortabele en betaalbare woning. “We merken steeds meer de kracht van onze conceptgedachte, doordat we de woningen vaker realiseren. Heel veel details zijn identiek, ook bij andere modellen. Dat is een voordeel,” vertelt Koos. “Ik denk dat we een van de meest innovatieve concepten hebben. We kunnen in hoge snelheid woningen realiseren. Je hebt casco’s van hout. We komen met compleet afgebouwde modules, waarin alle techniek al is verwerkt.”

 

Menno Eerland en Koos Wessels
Menno Eerland en Koos Wessels

Dit artikel komt uit ons eigen blad Emergo visie. Klik op de link om te lezen.

Nr. 17 - december 2023