Jesse Versluijs 25 november 2022 Leestijd: 3 minuten

Je kunt als werknemer positieve invloed nemen!

Jesse Versluijs en Wilko Wormgoor

Emergo streeft ernaar een innovatieve, veilige en inclusieve onderneming te zijn, waarin elke medewerker wordt gezien en gehoord. Eén van de instrumenten om medewerkers te betrekken bij het voortdurend verbeteren van producten, processen en organisatie, is de jaarlijkse Emergo Innovatie- en Motivatieprijs. Jaarlijks kiezen we een winnaar! Jesse Versluijs doet verslag.

“De betrokkenheid bij Emergo is enorm leuk om te zien. Het e-mailadres innovatie@emergo.nl staat in principe altijd open, je kunt er dus het hele jaar door terecht met ideeën. Het was een tijdje rustig, de coronazorgen hielden mensen uiteraard ook bezig. Maar op het moment dat we er wat extra aandacht aan geven, zoals met deze prijs, merk je dat de aandacht toeneemt.”

“We motiveren collega’s gedurende het hele jaar om vóór 1 december nieuwe ideeën in te sturen. Vorige edities leerden dat ideeën uiteenlopen van eenvoudige procesaanpassingen tot complexe technische voorstellen. Collega Wilko Wormgoor en ik bekijken alle inzendingen serieus en maken een selectie.”

“Afgelopen jaar ontvingen we in totaal elf inzendingen, waarvan er drie opvielen. Het mooie is dat de ideeën een doorsnede uit de organisatie weergeven, dus vanuit montage, productie tot en met kantoor. Iedereen telt immers mee en levert zijn of haar bijdrage aan de organisatie. Uit de drie meest aansprekende voorstellen kozen we de winnaar, de twee andere blijven in beeld en daar gaan we ook iets mee doen.”

Richard Gerrits en zijn innovatieplan
Richard Gerrits en zijn innovatieplan

Het winnende voorstel is een mooi uitgewerkt innovatieplan door één van de werknemers

“Het winnende voorstel is een mooi uitgewerkt innovatieplan door één van de werknemers. De opsteller laat zien hoe we zaken nu aanpakken en hoe het in zijn visie anders zou kunnen. In het voorstel neemt veiligheid een belangrijke plaats in. Een korte toelichting: voor een plat dak heb je voor de waterafvoer altijd afschot nodig. Daarvoor zagen de jongens schuine latten, zogeheten scheglatten. Ze doen dit handmatig, waardoor het risico bestaat dat ze met de handen dicht bij het zaagblad komen, gevaarlijk en onveilig dus. En daarmee ongewenst! Bovendien moet voor elk type scheg een aparte mal worden gemaakt. Dat is arbeidsintensief.

De operator van de horizontale platenzaag bedacht een mal waarmee hij in principe elk type scheglat kan zagen, ongeacht de lengte. Het resultaat is drie keer winst: het is sneller, de kwaliteit is hoger en het is veiliger. We vinden het zo’n mooie oplossing dat we overwegen dit niet alleen in Almelo maar ook in Stadskanaal door te voeren.”

“Wat we met de prijs willen aangeven is dat je als werknemer positieve invloed kunt nemen. Bij Emergo wordt er écht naar je idee gekeken en je krijgt altijd een reactie, ook als we er geen opvolging aan geven. Als je ziet dat je idee wordt doorgevoerd, dan is dat natuurlijk helemaal leuk. Er gaat uiteraard altijd wat tijd overheen in een groeiende organisatie als die van ons, om een idee tot uitvoering te brengen. We pakken echter wel door!”

PRIJSUITREIKING

De Emergo Innovatie- en Motivatieprijs 2021 is eind vorig jaar uitgereikt. We hebben voor 2022 al ruim twintig inzendingen binnen en ook dit jaar krijgen de drie meest aansprekende voorstellen extra aandacht. Iedereen die zijn of haar idee instuurt krijgt een attentie.

Dit artikel komt uit ons eigen blad Emergo visie. Klik op de link om te lezen.

Nr. 14 - juni 2022