Johan Linker levert als engineer prefab een belangrijke bijdrage aan procesoptimalisatie in de organisatie. De tekenkamer van Emergo telt ca. 18 medewerkers, waarvan tien in Stadskanaal, de overige in Almelo. “Mijn functie heet officieel ‘engineer’, zelf houd ik het liever op ‘tekenaar’,” lacht Johan. Een gesprek over de uitdaging van het optimaal ontwerpen van vierduizend daken per jaar.
Kennis breder spreiden
Johan voltooide zijn hbo-opleiding Bouwkunde en belandde zo’n tien jaar geleden bij Emergo. Hij stapte in als tekenaar, en dat is hij nog steeds, maar zijn takenpakket kreeg uitbreiding met wat ‘procesoptimalisatie’ heet: het optimaal afstemmen van het product op alle lijnen in de organisatie. “Mijn taak is bijsturen wanneer processen op enig punt niet soepel aansluiten. We maken er ook steeds meer werk van om dat ook optimaal op papier te krijgen. Zodat andere mensen ook begrijpen waarom dingen fout gaan. Soms lijken zaken op het eerste gezicht makkelijk, maar op de achtergrond kunnen factoren spelen waar collega’s of klanten geen kennis van hebben. Een kleine aanpassing heeft dan weer invloed op het verdere verloop van het proces, dat moet je kunnen overzien. Door kennis breder te spreiden, kun je fouten voorkomen.” Sinds covid wordt er meer thuisgewerkt. “Het werkt wel efficiënter om weer op kantoor met collega’s te zijn.” Johan loopt regelmatig een rondje door de fabriek en staat open voor vragen.
De collega’s zijn eigenlijk ook mijn klant: ik hoor graag wat ze wensen.
Twee sets tekeningen
“Emergo produceert daken en wanden. Die sluiten veelal aan op beton of steen. Wij maken daartoe twee sets tekeningen. Allereerst een set met detailtekeningen die tonen hoe dingen op elkaar aansluiten. Een aannemer kan dan zien hoe onze producten aansluiten op andere bouwdelen. Ook voor onze productie zijn deze tekeningen belangrijk: Waar komt een schroef, waar wordt gelijmd, enz. Dan is er een tweede set tekeningen. We noemen dat de elementtekeningen. Hierop zie je hoe een element eruit komt te zien, laag voor laag. Die elementen zijn genummerd, kleur en materiaal staan erbij. Zo ontstaat een tekening die zo overzichtelijk mogelijk is. Een elementtekening kan heel simpel zijn bij een eenvoudig dak, maar bij een element met een dakraamsparing, een doorvoersparing én een dakkapelsparing is dat lastiger en ontstaat een complexe tekening.”
Een kleine aanpassing heeft invloed op het verdere verloop van het proces, dat moet je kunnen overzien. Door kennis breder te spreiden, kun je fouten voorkomen.
3D weergave op schermen
“De tekensoftware hsbcad waar we mee werken, genereert geautomatiseerde maatvoeringen op basis van codes die je aan een element meegeeft. Als in een element een bepaald balkje twaalf keer voorkomt, resulteert dat in een reeks maatlijntjes die je op papier bijna niet meer overziet.”