Ik bezoek een bouwplaats in Krommenie, waar ik voormannen Rob Alberts en Sybrand Jonker ontmoet. Het wordt een bijzonder leuk gesprek over lol in je werk, met 37°C op een dak staan en het belang van eerlijk zijn.
Het is een prachtige dag en dat komt goed uit. Dagenlang was ‘hijsen’ geen optie vanwege de harde wind, maar vandaag hangen de prefab dakelementen hoog in de lucht, klaar om gemonteerd te worden. Een erg gaaf gezicht! We zijn op een bouwplaats in Krommenie, waar 80 woningen worden voorzien van de prefab daken van Emergo.
Sybrand is voor ons gesprek overgekomen uit Nijmegen. Daar werkt hij met zijn ploeg op een project waar ze maandag weer ‘een blokje gaan monteren’. Rob werkt momenteel aan het project in Krommenie. Beide mannen werken al jaren bij Emergo. Rob sinds 2007, Sybrand sinds 2010. Vervelen zal het nooit, begrijp ik al direct. “Elke dag is anders, dus het blijft leuk. Dat komt ook doordat we altijd buiten zijn en dus te maken hebben met het weer. Toen we hier in Krommenie begonnen was het snikheet, maar we eindigen misschien wel in de sneeuw.”
Die hitte van deze zomer was wel even een dingetje. Rob heeft er zelfs de krant mee gehaald. ‘Afzien op het dak in Krommenie deze dagen’ heet het stuk in het NoordHollands Dagblad. Niet dat ze klagen hoor, daarvoor is het werk te leuk.
Monteren boven de kast met fotoalbums
Rob en Sybrand hebben beiden de leiding over een ploeg montagemedewerkers die door het hele land worden ingezet om woningen te voorzien van prefab daken van Emergo. Naast de aansturing van de ploeg bewaken ze samen met de opdrachtgever en de andere onderaannemers de planning, zorgen ze voor het juiste materieel en materiaal en zorgen ze ervoor dat alles vanuit de fabriek op tijd geleverd wordt.
Verschillen tussen nieuwbouw en renovatie bestaan daarbij zeker. Rob: “Bij een renovatie zijn de logistieke uitdagingen groter. Bij nieuwbouw is alles een bouwterrein, maar bij renovatie is dat natuurlijk niet zo. Vaak zijn de woningen gewoon nog bewoond. Je gaat als een soort slang met alle disciplines achter elkaar langs alle woningen. Wij gaan met ons grote materieel bijvoorbeeld achter de wanden aan. Dat luistert dus nogal nauw. Komt er één containerwagen te laat om een bak te wisselen, dan sta je stil. En komt er een transport met dakelementen te vroeg, dan kun je niet lossen. Die uitdaging is echt leuk. Het weer heeft ook veel invloed. Je werkt letterlijk boven het bed en boven de kast met fotoalbums van de bewoners. Je kunt dan denken: die anderen snappen het wel en de planning hangt er, dat komt wel goed. Maar je moet daar echt continu met elkaar over blijven praten en nauw contact houden met de fabriek. Zo’n woning moet wel heel snel weer waterdicht zijn. En dat lukt ons ook. Laatst hadden we in één uur een woning helemaal dicht. Pannen eraf, hop, nieuw dak erop.”
Een feest om te monteren
Altijd goed blijven communiceren is sowieso cruciaal om het werk leuk te houden, zeggen ze allebei. Sybrand: “Als het project strak loopt is het echt een feest om het te monteren. Dat lukt als de communicatie open en eerlijk is. Dan is de samenwerking ook goed. Als je iets net niet redt, springt bijvoorbeeld even iemand bij. Iedereen die op de bouwplaats rondloopt voelt dan als collega. Je maakt het project dan echt samen. We hebben tegenwoordig allerlei manieren om met elkaar te communiceren. We kunnen bellen, appen, mailen. Maar het allerbeste blijft visueel contact. Zeker als er problemen zijn moet je je gezicht laten zien en je verantwoordelijkheid nemen. Iedereen maakt wel eens een fout. Alleen als je tussen zes planken ligt maak je geen fouten meer.”
Continu contact met de fabriek
De uitvoerder heeft op de bouwplaats een centrale rol, maar ook het contact met de fabriek is belangrijk. “We hebben één keer in de acht weken een montageoverleg om samen te bespreken wat er beter kan. Dat is fijn, want wat in de fabriek goed werkt kan ons in de montage extra tijd kosten en andersom. En vaak weet je dat niet van elkaar. In de fabriek gebruikten ze voorheen bijvoorbeeld vrij lange spijkers om pakketten met elementen bij elkaar te houden. Dat lijkt onbelangrijk, maar het kost ons op de bouwplaats vervolgens veel tijd om al die spijkers eruit te halen. Nu gebruiken ze in de fabriek dus kortere spijkers. Er wordt goed geluisterd naar onze suggesties.” Andersom hebben ze ook begrip voor wat er in de fabriek gebeurt. Rob: “Ik heb zelf drie jaar in de fabriek gewerkt, dus ik weet heel goed wat erbij komt kijken om de elementen in elkaar te zetten.”
Steeds meer prefab in de bouw
“Is er veel veranderd in de jaren dat zij nu voor Emergo werken?” vraag ik. “Ja en nee” is het antwoord. Sybrand: “Qua montagetechnieken is het ruwweg hetzelfde als 10 jaar geleden. Zelfs de nieuwe energiedaken met ingebouwde zonnepanelen zijn voor ons niet heel veel anders om te monteren. Maar bijvoorbeeld luchtdicht bouwen is wel een hele duidelijke trend. Omdat de isolatiewaarden omhoog zijn gegaan werken we nu met flexpur en de aansluiting van elementen gebeurt heel precies om lekken te voorkomen. We werken ook met andere plaatmaterialen dan voorheen. Deze zijn nu onderhoudsarmer en veel lichter.”
Rob verwacht dat er in de toekomst nog meer gewerkt zal worden met kant-en-klaar producten. “Nu wordt er op bouwplaatsen bijvoorbeeld nog veel gemetseld, maar metselaars zijn schaars. Ik denk dat steeds meer gebruik zal worden gemaakt van steenstrips die al op prefab gevelelementen zijn aangebracht. Hier in Krommenie werd ook de vloerverwarming voor de vloeren prefab aangeleverd. En het zou mij niet verbazen als Emergo in de toekomst ook gevelelementen gaat leveren. Aannemers halen toch het liefst zoveel mogelijk onderdelen bij één partij.”
Trots
Onlangs kreeg Sybrand een enthousiaste reactie uit de fabriek toen ze daar een webcam ontdekten op de bouwplaats waar hij aan het werk was. De collega’s in de fabriek zagen op de computer ineens een wandelement langszeilen. “Wauw, wat doen jullie, cool!” Dat maakt trots.
Sowieso zijn ze allebei trots. Sybrand: “Ik weet zeker dat wij een goed product op de markt zetten en dat maakt het werk leuk. De sfeer bij Emergo is ook goed. Bij Emergo is er vertrouwen en kijken ze goed naar welke job bij wie past. Alles is ook bespreekbaar en we worden gewaardeerd voor wat we doen. Dat merken we en dat laat Emergo ook zien. Een stap harder lopen doe je dan ook met plezier als dat nodig is.” “Zou je dan kunnen zeggen dat Emergo voelt als een familiebedrijf?” vraag ik voorzichtig. Het antwoord komt meteen, zonder enige twijfel: “Absoluut, je kan zeker zeggen dat Emergo voelt als een familiebedrijf.”