Hendrik-Jan Weggeman 13 november 2019 Leestijd: 5 minuten

Elkaar inspireren

Voorbeeld van het inspiratiecentrum in de locatie van Almelo.

Wie benieuwd is naar wat de prefab woningbouw in de toekomst gaat betekenen en hoe het er in de toekomst uit komt te zien, is binnenkort van harte welkom in het inspiratiecentrum van Emergo Prefab in Almelo.

Op het XL Businesspark in Almelo is de bouw van de nieuwe vestiging van Emergo nog in volle gang, maar aan het einde van dit jaar zal deze opgeleverd worden. De locatie omvat zowel kantoor als productiefaciliteiten. In het kantoor wordt een ruimte ingericht met een inspirerend karakter: het inspiratiecentrum. Om meer te weten te komen over deze ruimte en het doel erachter, spreken we Hendrik-Jan Weggeman, directeur van Emergo.
 

Inspiratiecentrum Almelo

Voordat Hendrik-Jan meer vertelt over het inspiratiecentrum, staat hij stil bij de nieuwe vestiging van Emergo die in Almelo komt: “Onze hoofdvestiging bevindt zich in Stadskanaal. Daarnaast hebben we momenteel een paar kleinere productielocaties in Almelo. Deze voegen we samen op het XL Businesspark in één grote nieuwe vestiging, met 13.000 m2 productiefaciliteiten en een groot kantoor.
 
Op de eerste verdieping van het kantoor maken we een inspiratiecentrum. We zijn een maakbedrijf en geven mensen letterlijk een dak boven hun hoofd. In het inspiratiecentrum kunnen onze gasten onze producten en oplossingen zien en vastpakken. Daarnaast komen er goede faciliteiten om samen te komen, discussies te voeren, presentaties te geven of sessies te houden waarin je in kleinere groepen aan het werk gaat.”

een foto van hoe de locatie van Emergo in Almelo er uit komt te zien vanaf ooghoogte

Multidisciplinair aan de slag

“Je ziet in de hele sector een verschuiving in de verantwoordelijkheid van de verschillende partijen. De aannemer intensiveert het klantcontact en vervult steeds meer de rol van regisseur en zijn partners zijn de makers. Ook is er een ontwikkeling gaande waarbij de bouw steeds verder wordt geïndustrialiseerd. Prefab componenten worden in de fabriek geproduceerd en op de bouwplaats tot woningen samengesteld. Modulair bouwen zal waarschijnlijk een vlucht nemen. Onze visie daarop laat zich moeilijk in woorden vatten, zelfs 3D tekeningen hebben hun beperking. Dan helpt het enorm als je het kan laten zien!

Onze branche heeft behoefte aan inhoudelijke multidisciplinaire discussies om betere en efficiënter prefab producten te ontwikkelen

In die behoefte willen we voorzien: onze oplossingen en ideeën voor de toekomst fysiek tonen. Rondom die fysieke objecten kunnen we partijen samenbrengen, om daar samen het gesprek aan te gaan. We willen graag gastvrij zijn voor de partners met wie we samenwerken, voor onze klanten, maar ook voor andere co-makers van onze klanten.
 
Door op essentiële momenten samen te komen, kunnen we ook een versnelling in die ontwikkeling bewerkstelligen. Dan helpt het enorm dat je bijvoorbeeld een detail dat we hebben bedacht, of een oplossingsrichting waarin we aan het denken zijn, in 3D kan zien en vastpakken en bediscussiëren.” aldus Hendrik-Jan Weggeman. 
 

foto van de bouwbeurs van 2019 met een voorbeeld van het inspiratiecentrum.
Bezoekers van de BouwBeurs in 2019 kregen al een voorproefje van het inspiratiecentrum

Integratie van installaties

“In de komende jaren zullen we veel meer installatietechnische componenten gaan integreren in de prefab componenten die we maken. We zijn nu bezig met het ontwikkelen van een modulair woning-concept dat stekkerklaar naar de bouwplaats kan. Daarbij merk ik dat ik veel woorden nodig heb, om aan anderen uit te leggen hoe we modulair en industrieel bouwen in de toekomst voor ons zien. Dan helpt het enorm als we straks gewoon een mockup of prototype kunnen laten zien. Dan kan je er in en omheen lopen, enzovoort. Voor ons als maakbedrijf is die drempel heel laag. Ons plezier ligt erin om de digitale wereld uit te werken in de echte wereld.”
 

Fysiek bij elkaar komen

“We leven in een tijd waarin we steeds meer op afstand met elkaar communiceren. Het risico daarvan is dat je alleen de stem kent van de persoon met wie je samenwerkt. Ik hoop dat er op verschillende plekken in onze branche mensen wel regelmatig fysiek bij elkaar blijven komen. Dat betreft vooral overleggen die richtingbepalend zijn of een multidisciplinair karakter hebben. In zulke meetings leer je elkaar goed kennen en dat versterkt de samenwerking nadien.

Ondanks de sociale media vinden we het gelukkig toch fijn om elkaar in de echte wereld ook te treffen, omdat dat iets positiefs met ons doet

Ik hoop dat ons inspiratiecentrum kan bijdragen aan goede samenwerkingen. Dat het een plek wordt waar we elkaar inspireren en overtuigen.”
 

Meer dan 10.000 woorden

“Emergo is altijd op zoek naar hoe we kunnen innoveren met beproefde technieken, met die dingen die zich al bewezen hebben en hoe we die op een innovatieve manier in kunnen zetten. Dan is het noodzakelijk om ze live te kunnen ervaren. Een plaatje zegt meer dan 1.000 woorden. En een fysiek 3D object, waar je omheen kan lopen, waar je onder kan staan, zegt misschien wel meer dan 10.000 woorden. Alles is digitaal maakbaar en we kunnen mensen waanzinnige belevenissen geven in een digitale wereld. Maar wonen doen we nog altijd wel gewoon in de fysieke wereld. En dat gaat ook zo blijven. Voor onze maakindustrie is daarom een mooie toekomst weggelegd!”

Emergo visie nummer 10

Dit artikel komt uit ons eigen blad Emergo visie. Klik op de link om te lezen.

Nr. 10 - juli 2019