Gerrit-Jan van Riessen 6 maart 2023 Leestijd: 4 minuten

Het is nu de tijd om door te pakken!

Interview met Gerrit Jan van Riessen, hoofd R&D Energiesystemen

De energietransitie heeft grote impact op de woningbouw. Energieneutrale nieuwbouwwoningen zijn de nieuwe norm. Gerrit Jan van Riessen, hoofd R&D Energiesystemen bij Emergo, legt uit welke rol Emergo wil spelen in het creëren van duurzame industriële energieoplossingen voor de woningbouw. “De opdracht van onze afdeling is helder: het ontwikkelen van eenvoudige, efficiënte en betaalbare energieoplossingen.”

Twee sporen

“We zijn op zoek naar de optimale combinatie van de energie-opwekkende systemen en duurzame installaties, die voor de eindgebruiker zo kostenefficiënt mogelijk zijn,” vertelt Gerrit Jan over het werk binnen de R&D-afdeling. “Met onze oplossingen richten we ons op het activeren van de gebouwschil. Ons doel is zo veel mogelijk zonnestroom en zonnewarmte opwekken én vervolgens benutten.”

 

Stroom en warmte van de zon

Vanuit de R&D-afdeling van Emergo hebben we een fraai ogend in het dak geïntegreerd zonnestroomsysteem ontwikkeld plus de gerobotiseerde productiefaciliteiten ervoor gerealiseerd. Dit product wordt nu in toenemende mate toegepast in de prefab daken die we leveren, maar kan ook als zelfstandig product worden geleverd.

“Met het dak of de gevel van een gebouw kun je ook warmte opwekken. We hebben laten zien dat het heel goed werkt. De gerenoveerde gymzaal van Almere, waar Emergo samen met TNO en Akzo Nobel de warmtewingevels hebben toegepast, heeft bijna de helft van de elektriciteitsvraag van een vergelijkbare gymzaal na renovatie. Naast de zonactieve gevels kun je de benodigde elektriciteit opwekken met zonnepanelen op het dak. Door toepassing van de warmtewingevels is de netbelasting veel lager.”

Het bijzondere van het warmtewinsysteem dat Emergo samen met Akzo Nobel en TNO heeft ontwikkeld, is de coating die in verschillende kleuren kan worden toegepast. “De coating heeft in het nabije infraroodspectrum een hoge licht- en dus warmteabsorptie. Hierdoor kun je de gevel een kleur geven en tegelijkertijd heel veel warmte winnen. Hierdoor heeft de architect de vrijheid om met kleuren in de gevel te spelen, terwijl je zoveel mogelijk warmte wint.”

We hebben als team de ruimte om door te groeien en sterker te worden waar we goed in zijn.

Omarmen

Voor de zonnewarmtesystemen verwacht Gerrit Jan dat het hooguit een kwestie van tijd is voordat deze breed worden omarmd. “De markt is er denk ik klaar voor. Het is goed doordacht. Het is een totaalconcept dat prettig en comfortabel is voor de eindgebruiker en er fraai uitziet. Je hoeft geen condensorunit te installeren die staat te ronken in je tuin of op het dak. Dit is een compleet stil systeem, vergelijkbaar met een bodemwarmtesysteem. En omdat het makkelijk te installeren is wordt het goedkoper voor de eindgebruiker.

Het is nu de tijd om door te pakken! We moeten samen de energietransitie realiseren om de klimaatdoelen te halen. De stijgende gas- en elektriciteitsprijzen geven ons een duw in de rug.”

 

Opslag en koelen

Eén van de uitdagingen van de energietransitie is dat op zonnige dagen sprake is van een overschot aan duurzaam opgewekte energie. Het elektriciteitsnet kan het aanbod van zonnestroom dan niet bijbenen. Daardoor is een belangrijke vraag: hoe benut je die energie? Wij werken aan een oplossing waarmee het overschot kan worden gebufferd zodat het surplus aan energie niet verloren gaat en het elektriciteitsnet niet wordt overbelast. Een andere ontwikkeling waaraan de komende tijd aan wordt gewerkt, is dat het systeem niet alleen kan verwarmen, maar ook kan koelen. Die vraag speelt steeds meer door de warme zomers.” Hij eindigt lachend: “We zijn voorlopig dus nog niet klaar.”

 

Hoge ambities

Op de vraag waarom Emergo zo veel vooruitstrevende innovaties realiseert, antwoordt Gerrit Jan: “Een zeer vooruitstrevende, actieve directie die hoge ambities heeft op het gebied van verduurzaming. Emergo wil voorop lopen en zet in op innovaties op het gebied van duurzame energiesystemen. Er wordt tijd en capaciteit vrijgemaakt om te onderzoeken en te ontwikkelen. En dat niet alleen op het gebied van energiesystemen, je ziet het door het hele bedrijf. Het is een van de redenen waardoor Emergo zo snel is gegroeid en in korte tijd een vooraanstaande plek in de markt van prefab oplossingen heeft veroverd.”

 

De directie van Emergo bestaat uit Hendrik-Jan Weggeman en Koos Wessels
Hendrik-Jan Weggeman en Koos Wessels vormen samen de directie van Emergo

 

Meer weten?

Bekijk onze productcatalogus voor meer informatie over ons zonnewarmtesysteem Calosol en ons zonnestroomsysteem Navitect. Check onze contactpagina als je met ons wil samenwerken!