Hendrik-Jan Weggeman 9 juni 2022 Leestijd: 3 minuten

Al doende leren en groeien

In tien jaar tijd, tot 2030, moeten er één miljoen nieuwe woningen worden gebouwd. “De opdracht vanuit de samenleving is helder: bouwen, bouwen, bouwen! Voor prefab bedrijven als de onze betekent dat: opschalen!” stelt directeur Hendrik-Jan Weggeman. Hij vertelt gepassioneerd over de bijdrage die Emergo aan de bouwopgave wil en kan leveren.

“Onlangs kreeg ik in een rondetafelgesprek de stelling voorgelegd: In 2030 komt 50% van alle nieuwbouwwoningen uit de fabriek. Dat is een interessante stelling. Ik heb mijn rekenmachine erbij gepakt en wat sommen gemaakt wat dat grofweg zou betekenen. Bij die ambitie hebben we 125 tot 200 hectare (!) productieruimte en het drievoudige aan bedrijfsterrein nodig. Dat hiermee een investering gemoeid is van 2,5 tot 3,5 miljard euro zou me niet verbazen. Het duizelt me wel, bij zulke getallen,”

 

Duurzame oplossing voor het woningtekort

Emergo kiest ervoor om al doende te leren en te groeien. “Sinds 2019 ontwikkelen we “in eigen huis” een compleet modulair prefab woningconcept, Premodu genaamd. De kern ervan is houtsysteembouw en dat maakt dat ons woningconcept intrinsiek duurzaam, circulair en voor een belangrijk deel biobased is. Safe bij design is een belangrijke sleutel. Als je vanuit de juiste uitgangspunten definieert en ontwerpt, volgt daaruit vanzelfsprekend ook een duurzaam, circulair product. Van de tekentafel via prototyping hebben we nu het eerste project met Premodu-woningen gerealiseerd. Al doende willen we leren en groeien, zowel in kwaliteit als kwantiteit!”

“De bouwopgave van de huidige omvang is niet nieuw. Dezelfde vraag lag er ook na de Tweede Wereldoorlog en opnieuw in de jaren zeventig. Met de mogelijkheden tot industrialisatie die we vandaag hebben, kunnen en moeten we er een veel beter antwoord op geven dan in de vorige eeuw gebeurde. Kwantiteit mag niet vóór kwaliteit gaan,” benadrukt Weggeman. “Daar ligt een grote uitdaging. Kwaliteit is vandaag de dag een veel breder begrip dan ‘alleen’ een fijne woning. We willen duurzaam en energieneutraal bouwen, met een zo klein mogelijk ecologische voetafdruk. Daarbovenop willen we het ook nog betaalbaar houden. In dat spel van om voorrang strijdende belangen ligt de uitdaging van Emergo besloten.”

 

Remmende voorsprong

“Voor ons is van belang dat we niet te veel vooruit willen lopen op technologische ontwikkelingen. Dan krijg je last van de wet op de remmende voorsprong. Je doet dan investeringen in technologie die wellicht snel al achterhaald wordt door nieuwere, betere technologie die minder kost. Ga dus niet automatiseren om te automatiseren, en niet robotiseren om te robotiseren.

In 2019 werd Virgil van Dijk gekozen tot voetballer van het jaar in de Premier League. Hij kreeg toen de vraag: Now you are on the top, how do you stay there? Virgil antwoordde toen: “Stay humble first of all, keep working hard, and enjoy every bit of it.”

Deze instelling kan ons als onderneming enorm vooruit helpen. “Stay humble” betekent voor ons: Wees je bewust van je beperkingen, blijf openstaan voor de input uit je omgeving, blijf leren! We hebben niet alles in eigen hand, er zijn omgevingsfactoren waar we geen invloed op hebben, maar wel op moeten reageren. “Keep working hard” spreekt voor zich. “Enjoy every bit of it.” ligt in onze eigen handen. Emergo staat niet alleen voor plezierig wonen, maar ook plezierig samenwerken. De basis van ons succes is teamwork, waarbij iedereen even belangrijk is.

Dit artikel komt uit ons eigen blad Emergo visie. Klik op de link om te lezen.

Nr. 14 - juni 2022