Koos Wessels Hendrik-Jan Weggeman 8 januari 2020 Leestijd: 5 minuten

Circulair bouwen? - Onze focus de komende jaren

Koos-Wessels-en-Hendrik-Jan-Weggeman (directie Emergo Prefab)

Met het oog op de klimaatdoelstellingen uit Parijs, de huidige stikstofcrisis en het algehele besef dat we minder CO2 moeten uitstoten, merken wij dat de interesse voor houtsysteembouw groeit. Dat is niet vreemd, hout is een product dat met goed bosbeheer eindeloos kan worden geproduceerd. Bovendien slaat het CO2 op, waarmee het eigenlijk dubbelduurzaam is.

En dat is nog niet het hele verhaal. Binnenkort rollen er complete woningen uit onze fabriek, stekker- en sleutelklaar. Dat scheelt veel transport rondom bouwplaatsen en doordat de woningen eenvoudig weer hergebruikt kunnen worden zijn ze nagenoeg circulair. Koos Wessels en Hendrik-Jan Weggeman vertellen er in dit artikel meer over. 

Onze nieuwe productielocatie in Almelo is sinds kort in gebruik genomen. Het idee voor deze nieuwe locatie ontstond ruim twee jaar geleden. “Onze visie was altijd: wij doen alles boven de dakgoot,” vertelt Koos. “Daarin groeiden we de laatste jaren al hard, mede door nieuwe disciplines zoals het integreren van zonnepanelen. Maar we kregen ook steeds vaker de vraag of we na wilden denken over de compléte gebouwschil. Op een gegeven moment dachten we: daar moeten we wat mee. Zo is eigenlijk het idee voor deze nieuwe locatie in Almelo ontstaan.”
 

Productiehal in Almelo met prefab componenten

All-in Modules

In Almelo rollen straks all-in modules uit de fabriek, waar alle complexe installatietechnische zaken al in geïntegreerd zijn: de badkamer, de keuken, alle bedrading en stopcontacten, vloerverwarming, de waterleidingen, het riool, noem maar op. Door deze all-in modules kunnen we veel complexe handelingen van bouwplaats verplaatsen naar de fabriek. Hierdoor wordt de bouwtijd korter.
 

Veel circulaire eigenschappen

Hendrik-Jan: “We merken vooral het laatste jaar dat de bouw de stap richting circulair bouwen serieus wil gaan maken. Houtsysteembouw is daarvoor een hele fijne methode. Het is een lichte, prefab bouwmethode met veel circulaire eigenschappen. In tegenstelling tot beton, dat bij de productie heel veel CO2 uitstoot, is hout een natuurproduct dat tijdens de groei juist CO2 uit de lucht haalt.”
 

Prefab daken in het project Tudorpark van Emergo prefab
Prefab daken in het project Tudorpark

Ultiem recyclen

Koos: “Het zijn heel veel plussen die met deze bouwmethode bij elkaar komen. Het is de toepassing van milieuvriendelijke materialen gecombineerd met modulair, prefab en demontabel bouwen die nu zo aanslaat. Woningen voor de kleinere huishoudens waar zoveel vraag naar is, kunnen we bijvoorbeeld in 5 tot 10 dagen plaatsen. Compleet sleutel- en stekkerklaar. Dat scheelt ook heel veel verkeersbewegingen van en naar de bouwplaats. En die woningen zijn ook zo ontwikkeld dat je ze - mocht je dat op termijn willen - ultiem kunt recyclen door ze op andere plek een tweede leven te geven.”
 

Optimale combinatie

Hendrik-Jan: “We zijn daarbij geen houtpuristen hoor, wij doen ook dingen met beton. Wij proberen altijd de optimale producten en materialen te kiezen. Als je alles van hout maakt krijgt de woningeigenaar veel onderhoud. We hebben dus een samenwerking met prefab betonbouw voor de begane grond, maar de verdiepingsvloeren voeren we uit in massief hout.”
 
“Dat is 16 centimeter dik massief hout,” vult Koos aan. “Dat dempt geluid en is brandwerend.”
 
“En voor de kozijnen kiezen we veelal kunststof,” vertelt Hendrik-Jan. “We kijken echt per onderdeel van de woning wat de beste materiaalkeuze is, ook in overleg met de klant natuurlijk. Als de klant wel graag houten kozijnen wil, dan passen we houten kozijnen toe. We kunnen ook gemodificeerd hout gebruiken, dan heb je minimaal onderhoud.”

De circulaire Emergo Premodu woning

Aantrekkelijk werk bieden

We hopen met deze manier van bouwen ook wat te kunnen doen aan de enorme tekorten op de arbeidsmarkt. Hendrik-Jan: “In weer en wind op de bouwplaats werken hoeft met houtsysteembouw haast niet meer. Werken in de bouw staat bekend als een zwaar beroep, maar door het goed te industrialiseren wordt het veel minder zwaar en zijn er minder handen nodig. De uitdaging blijft, maar dan wel onder veel betere omstandigheden en met nauwelijks nog reistijd. Wij kunnen ons werk ook verhuizen naar regio’s waar behoefte is aan werk. In plaats van met mensen, sjouwen we dan gewoon met spullen.”
 

Betaalbaar wonen

Koos: “We zijn in Nederland heel erg gewend aan betonbouw en stenen stapelen. Dat is zo gegroeid, we haalden klei uit de rivieren en cement uit de Limburgse mergelgroeven. Het was daardoor ook lang de goedkoopste bouwmethode. Nu is houtsysteembouw eerder goedkoper. Dat komt doordat de processen zo efficiënt zijn. Als de bouwlogistiek goed voor elkaar is, scheelt dat enorm in de kosten.”
 
Hendrik-Jan: “Het is echt mooi dat bouwers en opdrachtgevers nu overtuigd raken dat houtsysteembouw de toekomst heeft en ze hiermee bij kunnen dragen aan een duurzame, circulaire gebouwde omgeving. En met de concepten die we nu ontwikkelen, die industrieel heel goed uit te voeren zijn en waar opdrachtgevers uit kunnen kiezen, kunnen we de productiekosten van prefab woningen optimaliseren. Ook dat is belangrijk, om wonen voor iedereen betaalbaar te houden.”
 

Koos Wessels en Hendrik-Jan Weggeman

Emergo visie nummer 12

Dit artikel komt uit ons eigen blad Emergo visie. Klik op de link om te lezen.

Nr. 12 - december 2019