20 september 2017 Leestijd: 2 minuten

Van idee naar succesvol product

Overleg-Jan-Willem, Gerrit Jan, Hendrik-Jan Weggeman en Koos Wessels

Jan-Willem de Lange is Development Engineer bij Emergo Energiesystemen. Hij krijgt als professional veel energie van het ontwikkelen van innovatieve producten en de samenwerking met andere partijen. Hij gelooft dat duurzaam de toekomst is.

Wat doet een Development Engineer?

“Ik houd me bezig met de ontwikkeling en innovatie van producten en systemen. Vaak begint dat met het in kaart brengen van de ideeën, eisen en wensen van de klant. Eerst onderzoek ik of er al iets op de markt is dat aan de randvoorwaarden voldoet, dan bekijken we nieuwe mogelijkheden en vervolgens worden de ideeën vertaald in concepten.”
 
“In overleg met de verschillende belanghebbenden, werken we het beste concept tot uit tot in detail. Dit omvat veel verschillende werkzaamheden, zoals: het specificeren van inkoopdelen, selecteren van leveranciers, kiezen van materialen, maken van berekeningen en testen of certificeren van producten. Als alles is uitgewerkt, maken we een eerste prototype. Daarna volgen testen en verbeterslagen om tot een product te komen dat rijp is voor de markt.”
 

Aan welke projecten van Energiesystemen werk je nu?

“Momenteel zijn we bezig met diverse duurzame initiatieven, zoals het project FITS waarin we samenwerken met TNO, AkzoNobel en SEAC. FITS staat voor ‘Façade Panel with Invisible Thermal Solar collector, ofwel een gevelpaneel met een onzichtbare zonnecollector. Verder ontwikkelen we ons Energiedak 2.0 waarbij zonnepanelen ook meteen de dakbedekking vormen en werken we aan een innovatieve klikgevel die eenvoudig op de wand bevestigd kan worden.”

Vaak is een goede oplossing heel simpel!

“Mijn rol is vooral het vinden van oplossingen voor technische uitdagingen. Vaak gaat het om het uitwerken van onderdelen, zodat het met zo min mogelijk materiaal werkt én aan alle eisen voldoet. Ik houd daarbij rekening met de sterkte, de constructie, de maakbaarheid, esthetica, kosten, maar ook met wettelijke normen en regelgeving.”
 

Heb je plezier in je werk?

“Ja. Allereerst vind ik het heel leuk om op een creatieve manier concepten uit te denken. Vaak is een goede oplossing heel simpel! Door te onderzoeken wat de markt heeft te bieden en de juiste leveranciers te selecteren, kom je in aanraking met veel verschillende mensen met uiteenlopende achtergronden. Dat maakt mijn werk erg afwisselend. We werken ook veel samen met gespecialiseerde partijen. De passie van anderen is heel inspirerend. Bovendien leer ik elke dag wat nieuws, omdat ik steeds met nieuwe ontwikkelingen bezig ben. Dat maakt mijn werk en leven interessant.”