19 juli 2022 Leestijd: 2 minuten

Prefab woningen voor starters in Groesbeek

In opdracht van woningcorporatie Oosterpoort realiseert Emergo, samen met KlokGroep, 11 complete prefab woningen. De woningcorporatie kiest ervoor om prefab woningen uit het Premodu-woningconcept toe te passen, die optimaal ontworpen zijn voor starters. Voor de realisatie van deze compacte woningen is eind juni de overeenkomst getekend door Oosterpoort, KlokGroep en Emergo.

Prefab bouwen in bewoonde omgeving

De 11 woningen worden gerealiseerd op twee locaties in Groesbeek, in bewoond gebied. Dit betekent dat de ruimte op de bouwplaats beperkt is. Doordat de woningen opgebouwd worden uit prefab modulaire bouwcomponenten, zijn de woningen ook in krappere bouwlocaties te realiseren. Ook wordt eventuele overlast voor omwonenden beperkt door de korte bouwtijd. Dit komt doordat de bouwcomponenten kant-en-klaar vanuit de fabriek geleverd worden. Op de bouwplaats hoeven alleen de koppelingen tussen de componenten te worden gemaakt.

Minimale stikstof- en CO2-emissies

De prefab woningen bestaan voor het allergrootste deel uit een houten constructie. Hierdoor is de CO2-emissie aanzienlijk lager dan bij traditionele bouwmethodes. En doordat de woning in de fabriek geproduceerd wordt, worden rest- en afvalstromen beperkt, en is het aantal vervoersbewegingen van busjes en vrachtwagens van en naar de bouwplaats geminimaliseerd. Dit zorgt voor minimale stikstofemissies. Emergo zet hiermee stappen richting emissieloos bouwen.

Woningen voor starters

Voor twee compacte locaties in Groesbeek was Oosterpoort op zoek naar huisvesting voor jongeren. Het Premodu-woningconcept van Emergo biedt een breed spectrum aan prefab woningen, van woningen voor starters en 1-2 persoons huishoudens, tot levensloopgeschikte woningen en complete gezinswoningen. Oosterpoort biedt de woningen na oplevering aan in de sociale sector, waarbij jongeren tot en met 27 jaar voorrang krijgen. Naar verwachting worden de woningen in het voorjaar van 2023 opgeleverd.

Een artist impression van de voorgeven van de Premodu woningen in Groesbeek
Een artist impression van de voorgeven van de Premodu woningen in Groesbeek
Artist impression van de achtergevel van Premodu woningen in Groesbeek
Artist impression van de achtergevel van Premodu woningen in Groesbeek