19 juli 2023 Leestijd: 3 minuten

Met een goede voorbereiding kun je hele mooie dingen maken

Onlangs werden de eerste woningen in het nieuwbouwplan De Wielewaal in Rotterdam-Zuid opgeleverd, waarin Emergo co-maker is. De eerste fase omvat 77 woningen, in de tweede fase komen daar nog 132 woningen bij. Jonathan Versluijs (Projectengineer Prefab) en Jan-Willem de Lange (Development Engineer Energiesystemen) blikken terug op de ontwikkeling.

Het nieuwbouwplan De Wielewaal omvat in totaal zo’n 500-600 woningen, waarbij Emergo voor ruim 200 woningen de daken realiseert. “Dat zijn aantallen waar we blij van worden,” lacht Jonathan. “De eerste 77 woningen zijn grotendeels huur, de 132 woningen in de tweede fase zijn koopwoningen, met extra opties voor dakkapellen, dakvensters en zonnepanelen.”

 

Mock-up

Als engineer Energiesystemen schoof Jan-Willem al in 2019 namens Emergo aan bij de projectontwikkeling. “We troffen een architect die een heel specifiek ontwerp voor zich zag in de constructie van het dak. Onze uitdaging was dan ook direct: kunnen wij hier met ons Navitect-zonnepaneelsysteem aan tegemoetkomen? Kunnen we aanpassen waar dat wenselijk is, zonder te veel in te leveren op onze basisprincipes?

 

Engineers Jan-Willem de Lange en Jonathan Versluijs

 

Dat vroeg in deze ontwerpfase uiteraard het nodige rekenwerk, maar resulteerde uiteindelijk in de concrete opdracht. We hebben toen besloten een prototype van de oplossing te maken, een zogeheten mock-up, die in Almelo op het binnenterrein staat.” De bijzonderheid is gelegen in de combinatie van de zonnepanelen en het lijstwerk eromheen, vult Jonathan aan. “De aannemer en de architect konden nu met eigen ogen bekijken of één en ander goed aansluit, waterdicht is en beantwoordt aan het esthetisch ontwerp.”

De aannemer heeft in Emergo één aanspreekpunt voor het hele dak, van nok tot goot.

Ontzorgen

Na groen licht voor de opdracht namen Jonathan en Albert Lensing het tekenwerk van de dakelementen voor hun rekening. De uitwerking in detail, om het voor productie en montage helder te maken en tegelijkertijd te voldoen aan de esthetische uitgangspunten, was uitdagend. Met elkaar ben je in deze fase voortdurend bezig om het proces te optimaliseren, om er in de uitvoering vervolgens profijt van te hebben. Uiteraard stemden we dat regelmatig af met onze opdrachtgever, Van Wijnen en de architect. Onze kwaliteitsborging vooraf reduceert de kans op problemen in de bouwfase tot een minimum.

De aannemer heeft in Emergo één aanspreekpunt voor het hele dak, van nok tot goot.” Jan-Willem: “Wij ontzorgen de aannemer met de engineering, productie en montage van het dak en waar gewenst dakvensters, dakkapellen of een indak PV-installatie. Deze onderdelen vormen samen een technisch perfect uitgewerkt en esthetisch fraai resultaat. Steeds meer aannemers nemen deze extra opties al mee in hun aanbod, zodat kopers in een vroeg stadium kunnen kiezen en ontsierende op-dakoplossingen na oplevering worden voorkomen. “Het ziet er nu gewoon echt heel mooi uit,” vervolgt Jonathan. “En dat sluit precies aan bij wat de architect bij aanvang voor ogen had.”

 

Lessons learned

De besproken architectuur in de Wielewaal komt tot uitdrukking in de karakteristieke gewelfde dakvorm met ronding onderaan en zonnepanelen in de nok. “De daklijst met de PV-panelen over de volle breedte zorgt voor een fraaie, sierlijke aanblik. De dakvensters zijn standaard in de huurwoningen. Dit zorgt voor een aangenaam thuis in de Wielewaal.” De beide engineers zetten nu vol in op de laatste fase van nog eens 132 woningen. De productie en montage zijn in volle gang, het laatste tekenwerk krijgt zijn beslag. Wat zijn de lessons learned in Rotterdam? “Eens te meer blijkt dat je met een goede voorbereiding hele mooie dingen kunt maken,” stelt Jan-Willem. “Ook als je afwijkt van de standaardoplossing en de tijd neemt om wat speciaals te verwezenlijken. Dit kan vooral uit bij grotere aantallen, zoals in dit project. Als je dat één keer goed doet, heb je daar in de vervolgfases maximaal voordeel van.”

Onze kwaliteitsborging vooraf reduceert de kans op problemen in de bouwfase tot een minimum.

Dit artikel komt uit ons eigen blad Emergo visie. Klik op de link om te lezen.

Nr. 16 - april 2023