25 mei 2021 Leestijd: 2 minuten

Prefab daken en wanden voor 112 duurzame woningen in Almere 

De Stripmaker is een nieuwe woonbuurt in Almere Buiten, gelegen vlak bij de Oostvaardersplassen. Door de grote variatie in woningtypes en woningen was het voor ons een uitdagend project om te engineeren, te produceren en te monteren. Onze tekenaar Steven Bakhuis vertelt over het project.

 

Het project De Stripmaker in Almere

In totaal komen hier 112 duurzame woningen verdeeld over meerdere types. Er komen 18 portiekwoningen, een appartementencomplex met 21 appartementen, 42 rug-aan-rugwoningen en 31 eengezinswoningen. De architectuur is geïnspireerd op Franse industriële hoeves. De maat en de schaal hiervan sluiten goed aan op de locatie van De Stripmaker. De woningen en het appartementencomplex zijn gesitueerd rondom een centraal groen binnenterrein, waar straks ook ruimte is voor ontmoeting en recreatie.

 

Prefab componenten

De prefab daken zijn geëngineerd door onze tekenaar Steven Bakhuis. De grootte van het project en de vele verschillende dakvormen maakten de Stripmaker tot een uitdagend project. Door een goede samenwerking met onze opdrachtgever verliep het project echter voorspoedig en kunnen beide partijen trots zijn op het resultaat.

 

Uitdagingen tijdens het ontwerpen van de prefab componenten

"Vooral de laatste drie blokken met de wanden en de rug-aan-rug woningen waren een uitdaging. Bij de woningen met de terrassen zaten de kozijnen al in het casco van de woning. Dat betekende dat onze prefab elementen om deze kozijnen heen getekend en gemonteerd moesten worden. Voor de daken op het appartementencomplex hadden we weer andere uitdagingen: Het vlakke dak maakte het tekenen van de prefab dakelementen complexer op het gebied van bouwfysica. Deze helling is niet gebruikelijk waardoor we op een andere manier moesten nadenken over dakdichting, ventilatie, waterdichtheid en isolatie," aldus Steven Bakhuis.