1 mei 2017 Leestijd: 3 minuten

Lean bouwen

In de bouw werken betekent samenwerken. Aannemers, leveranciers, specialisten: ze hebben allemaal hun eigen, belangrijke, rol in het bouwproces. Johan Rozendom, hoofd montage bij Emergo over de toegevoegde waarde van Lean bouwen.

Om processen soepel en efficiënt te laten verlopen en het belang van de klant nog beter tot zijn recht te laten komen, werken bouwbedrijven steeds vaker samen volgens het principe van Lean bouwen.

Soepel samenwerken binnen de bouw om faalkosten te voorkomen en planningen waar te maken. Zo vat Rozendom Lean bouwen kort samen. “Door efficiënt om te gaan met tijd, materialen en productieprocessen, creëer je waarde voor de klant én voor bouwpartners”, vertelt Rozendom. “Door bijvoorbeeld optimale planningen te maken voor alle betrokken partijen, wordt de bouwtijd aanzienlijk verkort. Je staat niet meer op elkaar te wachten en andersom wordt geen tijd meer verspild, omdat één van de partijen in de keten juist sneller klaar is dan verwacht.”
 

Lean-planning

Wie Lean wil bouwen, start direct aan het begin van een bouwproces. Rozendom: “Bij aanvang van een bouwproject maken we een gezamenlijke Lean-planning. Een dag waarop we het volledige bouwproces in kaart brengen en gezamenlijk de planning van het project maken. Zo zien we direct waar mogelijke knelpunten ontstaan en kunnen we die direct samen oplossen. Groot voordeel is dat alle partijen hieraan meedoen en zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun deel in het bouwproces. Vroeger plande de aannemer het hele proces alleen en bleek daarna vaak dat betrokken partijen te veel, of juist te weinig tijd hadden. Dat gebeurt niet meer met Lean bouwen.”


De Lean-planning dag is de start, maar zeker niet het einde van deze manier van werken, vertelt Rozendom. “De Lean-planning is het fundament, daarna worden continu alle aspecten in het bouwproject bekeken op basis van effectiviteit. Denk aan de inrichting van de bouwplaats. Wie zet waar zijn materialen neer? Wat werkt het beste? De gezamenlijke werkwijze wordt bovendien continu geëvalueerd. Iedere ochtend bespreken de professionals op de bouwplaats de aanpak en actualiteit van die dag. Vaak in vijf minuten. Zo weet iedereen wat er speelt en mogelijke knelpunten worden direct opgelost.”

 

Mobiel en 3D

Emergo vindt Lean bouwen belangrijk, zowel in samenwerking met andere partners op de bouwplaats als in het eigen werkproces. Rozendom: “Doordat wij zelf ook op deze manier werken, kunnen we beter sturen op het bouwproces en de planning. Zo richten wij slimme logistieke processen in waarmee we just-in-time leveren op de bouwplaats. Daarmee voorkomen we verspilling en zorgen we ervoor dat op de bouwplaats zo min mogelijk extra handelingen nodig zijn. Een ander voorbeeld is dat we samen met andere bouwpartners optimale personeelsplanningen maken: wanneer heb je welke professionals nodig op het bouwterrein?”

De montageteams van Emergo zijn mobiel en rijden door het hele land. In de tekenkamer van Emergo worden alle werkzaamheden minutieus voorbereid en dankzij digitalisering wordt deze kennis real time gedeeld met de collega’s onderweg. “Onze montageteams krijgen de juiste informatie in toenemende mate digitaal aangeleverd. Zo zijn we momenteel bezig om hen toegang te geven tot 3D BIM-modellen die ze ter plaatse op een tablet kunnen bekijken. Zo kunnen zij virtueel al zien wat ze moeten maken en hoe ze bij het plaatsen van een innovatief dak de moeilijke hoeken in één keer goed kunnen neerzetten. Samen, snel, efficiënt. Bij Emergo vinden we Lean bouwen top.”

Door efficiënt om te gaan met tijd, materialen en productieprocessen, creëer je waarde voor de klant én voor bouwpartners.

 

Emergo visie nummer 2

Dit artikel komt uit ons eigen blad Emergo visie. Klik op de link om te lezen.

Nr. 2 - mei 2017