22 april 2021 Leestijd: 3 minuten

Hoogwaardig en esthetisch verantwoord energiedak met grote ontwerpvrijheden

Fraai Navitect PV-panel energiesysteem met dakraam.

Voor veel architecten en eindgebruikers zijn de traditionele blauwe en zwarte PV-panelen een doorn in het oog. Want hoewel duurzame energieopwekking gewenst is, beïnvloeden de panelen vaak het esthetische aanzicht van de woning en/of de omgeving. Emergo speelt hierop in met Navitect, een functioneel en zeer fraai in-daksysteem waarbij frameloze PV-panelen de dakbedekking vormen en waarin dakvensters en dakdoorvoeren naadloos geïntegreerd kunnen worden.

Van goot tot nok en schoorsteen: alles Emergo. Volgens die filosofie ontwikkelen, prefabriceren en monteren de circa 160 medewerkers van Emergo sinds 2004 totaaloplossingen voor de gebouwschil. Een hoogwaardige, duurzame schil én herwinbare energiehuishouding staan hierbij voorop. Een mooie ontwikkeling in dit kader is Navitect, dat volgens directeur Koos Wessels ‘het beste energiedak in zijn soort is’. “Navitect combineert het beste van drie werelden en is fraai, functioneel én eenvoudig te monteren. Het systeem voegt echt iets toe aan de woning."

Esthetisch geheel
Voor de functionaliteit van de ruimte onder het dak, is het vaak wenselijk om één of meer dakvensters te plaatsen. Wanneer deze dakvensters gecombineerd worden met PV-panelen echter, ontstaat al gauw een soort ‘Tetris’ op het dak. In nauwe samenwerking met dakvensterleveranciers Velux, Fakro en Roto heeft Emergo hiervoor een oplossing ontwikkeld.

“Voor alle merken hebben wij een uniek systeem ontworpen en uitvoerig getest, waarbij de dakvensters en PV-panelen naadloos aansluiten”, aldus Wessels.

“Bovendien hebben we samen met een hardglasfabrikant een esthetische oplossing ontwikkeld voor de dakdoorvoeren, waarbij het glas de print van een PV-paneel krijgt. Het resultaat is één esthetisch geheel. Dit spreekt niet alleen architecten, maar ook stedenbouwkundigen, aannemers én bewoners enorm aan.”

Montage van PV-panelen in het Navitect II energiedak
Navitect-pv-indaksysteem-dakraam-integraties-roto-fakro-velux.JPG


Grote ontwerpvrijheden
Emergo biedt zowel oplossingen voor renovatie- als nieuwbouwprojecten. Waar bij Navitect I de EPDM-laag de waterdichting vormt, is bij Navitect II en Navitect IIR de waterdichting in het systeem geïntegreerd. “De systemen worden continu doorontwikkeld, op basis van ontwikkelingen én wensen in de markt”, aldus Wessels. “Binnen de series hebben architecten bovendien grote ontwerpvrijheden. Bijvoorbeeld in formaten en vermogens (300-370 Wp) van de panelen. Ook kunnen zij kiezen voor een portrait of landscape legrichting. Bij portrait montage kunnen iets grotere dakvensters worden ingebouwd.”

Het energiedak wordt volledig voorbereid in de nieuwe en hypermoderne fabriek van Emergo in Almelo. Op de bouwplaats hoeven de PV-panelen alleen nog als dakpannen gelegd te worden, benadrukt Wessels.

Montage van PV-panelen in het Navitect II energiedak
navitect-integraties.JPG


“Alle voorzieningen die nodig zijn aan de achterzijde van de PV worden al in onze fabriek en onder geconditioneerde omstandigheden op onze prefab systeemdaken aangebracht. En ook de dakvensters en dakdoorvoeren worden reeds geïntegreerd. Hierdoor kunnen we een snelle doorlooptijd voor het plaatsen en aansluiten garanderen. Bovendien is bij het Navitect II systeem geen  aarding nodig. De panelen betreffen glasglaspanelen zonder frame, die dakpansgewijs over elkaar worden gelegd. Het resultaat is zeer fraai, bijvoorbeeld in combinatie met vlakke dakpannen. In de toekomst hopen we Navitect ook uit te rollen voor installateurs, zodat zij het systeem ook op hun daken kunnen toepassen. De ontwikkelingen hiervoor zijn reeds gestart.”

Tekst: Lieke van Zuilekom (Archicomm)
Klik hier om het artikel in het magazine van Archicomm te bekijken.