Jonathan Neinders 4 oktober 2019 Leestijd: 3 minuten

Complete wijktransformatie in Nijmegen

Renovatie en nieuwbouw in Nijmegen in samenwerking met Hendriks

In Nijmegen ligt vlak langs het spoor de Kolpingbuurt: een volksbuurt waar iedereen elkaar kent. In anderhalf jaar is de buurt compleet vernieuwd. Hendriks heeft in totaal 127 woningen gerenoveerd en 99 nieuwe woningen gebouwd. Daarnaast is de openbare ruimte verbeterd door de aanleg van groen en pleintjes. Emergo mocht in opdracht van Hendriks bijdragen aan deze vernieuwing door het leveren van 79 prefab daken en 93 prefab schoorstenen.


Het is een project vóór de bewoners en mét de bewoners. “Juist dat maakt het project zo uniek!”, zegt Joep Ligtvoet, projectleider bij Hendriks: “Tijdens de werkzaamheden bleven de bewoners in de wijk wonen. Een deel van de woningen werd leeggehaald en ingericht als wisselwoningen. De bewoners konden hierdoor tijdens de verbouwing van hun woning in de buurt blijven wonen.” Dat dit voor uitdagingen zorgde is goed voor te stellen: “Doordat de bewoners in de wijk bleven, was de wijk continu in beweging. Dit vroeg om continue communicatie en korte lijnen met de bewoners. We hadden speciaal iemand op de bouwplaats om dat in goede banen te leiden.”

Om de bouwtijd zo kort mogelijk te houden is het noodzakelijk om volgens de planning te werken. “In het voortraject hebben we met alle partijen om de tafel gezeten”, vertelt Ligtvoet. “Om dit project te doen slagen moet je een team maken waarbij elke partij ervoor gaat. Door goede afstemming en samenwerking hebben we het project volgens de planning afgerond.”

Om dit project te doen slagen moet je een team maken, waarbij elke partij ervoor gaat.

Emergo Hendriks rijtjeshuizen met prefab daken en schoorstenen

 
Het bouwen van nieuwe woningen en renoveren van de bestaande woningen terwijl de bewoners in de wijk blijven, is logistiek een grote uitdaging. “Je wilt zo min mogelijk vrachtbewegingen hebben”, geeft Ligtvoet aan. “De samenwerking met Emergo was hier heel fijn. Emergo heeft zowel de kappen als de schoorstenen geleverd, waardoor we een goede afstemming konden maken in het aantal vrachten. Waar je normaal 20 vrachtwagens zou hebben: een deel met de kappen van de ene partij en een deel met de schoorstenen van de andere partij, konden de vrachten nu gecombineerd worden. Het is beter om 10 volle vrachtwagens te hebben, zodat er minder vrachtverkeer is.” Ligtvoet vervolgt: “We werken al jaren samen met Emergo, dus het was niet vreemd om Emergo ook voor dit project te vragen. De communicatie verliep goed en elke kap is op tijd gelegd.”

Jonathan Neinders, accountmanager bij Emergo, geeft aan graag samen te werken met Hendriks: “De communicatie met Hendriks verloopt goed. We hebben begrip voor elkaars processen en werken hierdoor goed samen.” Ook voor Emergo was het een uitdaging qua planning. Neinders vertelt: “In de tijd van het project in de Kolpingbuurt hadden we ook veel andere projecten lopen bij Emergo, maar we moesten de kappen op tijd leveren. Door goede interne communicatie en afstemming is het gelukt om elke kap precies op de afgesproken dag te leveren.”
 
Renovatie en nieuwbouw met prefab componenten in Nijmegen

 
Emergo prefab schoorsteen in Nijmegen

 
Rijtjeswoningen met prefab daken en schoorstenen

 
 

Emergo visie nummer 11

Dit artikel komt uit ons eigen blad Emergo visie. Klik op de link om te lezen.

Nr. 11 - september 2019