5 mei 2020 Leestijd: 5 minuten

Interview met Mark Baars

"Kunnen we heel snel betaalbare woningen realiseren? Ja!" Accountmanager Mark Baars vertelt over het modulaire woningconcept Premodu.

Mark Baars werkt sinds november vorig jaar bij Emergo. Als accountmanager rijdt hij het hele land door om met zelfontwikkelende aannemers, woningcorporaties en ontwikkelaars te praten over hoe we de samenwerking nog verder kunnen uitbouwen. Belangrijk onderwerp daarbij: Kunnen we snel betaalbare woningen realiseren voor de sociale huursector en starters op de woningmarkt? Het antwoord hierop is “Ja!” en in dit artikel vertelt Mark op welke manier.

Als je Mark vraagt waar hij dit jaar het meest naar uitkijkt, dan kan hij daar in een nanoseconde antwoord op geven: “De opening van het nieuwe kantoor in Almelo.” Begin mei vindt die opening plaats en nog voor de bouwvak kan iedereen de voorbeeldwoning van ons modulaire woningconcept Premodu komen bekijken. “Dat wordt echt gaaf. Er is op dit moment niemand anders in de branche die een grondgebonden fabriekswoning zover en zo compleet heeft geëngineerd als Emergo. Ik wil dat heel graag aan zoveel mogelijk mensen laten zien.”
 
Premodu in Overasselt

Niet meteen onder de indruk

“Ik kende Emergo al vanuit mijn toenmalige functie bij VELUX en wist dat het een absolute A-speler is in het maken van kappen. Wat ik nog niet wist, is dat Emergo een eigen modulaire woning ontwikkelde. Ik was daar overigens niet meteen zo van onder de indruk. Ik weet nog goed wat ik dacht toen Koos mij dat vertelde. Ik dacht: ‘Dat doet op dit moment toch de hele wereld, is dat nou zo interessant?’ Nou, daar kwam ik snel op terug. Toen Koos ging vertellen over hoe de woning is bedacht en gemaakt, werd ik super enthousiast. De maakbaarheid ervan, de slimmigheden en de details die zijn toegepast om het fabrieksmatig in elkaar te zetten. Je bent eigenlijk een raketgeleerde als je dat bedenkt.”
 

Vaste module met alle installatietechniek

Ons Premodu-woningconcept wordt compleet prefab geproduceerd in een geconditioneerde omgeving en gaat stekkerklaar naar de bouwplaats. Vervolgens kan de woning in vijf tot tien dagen worden gemonteerd en sleutelklaar worden opgeleverd.
 
Mark: “De tegels zitten al op de vloer, zelfs de handdoekenhaakjes hangen al. En in een vaste module die we gebruiken zit alle techniek: de trapopgang, de keuken en douche en alle installatietechniek. Die module is het kloppend hart van de woning. Daar wordt alles omheen gebouwd.”
 

Circulaire woning conform Bouwbesluit

“Overigens is dat nog niet eens wat deze woning echt uniek maakt, als je het mij vraagt. Deze woning wordt namelijk ook nog gebouwd conform bouwbesluit en is circulair. Doordat we gebruik maken van droge verbindingen blijven alle elementen intact als je de woning uit elkaar haalt. Deze woning kan dus permanent ergens komen te staan, maar ook tijdelijk. Als ik tijdens mijn gesprekken de vraag krijg: kunnen we de markt voorzien van de vraag die er op dit moment ligt, kunnen we betaalbare woningen realiseren voor de sociale huursector en starters op de woningmarkt? Dan is het antwoord: Ja!”
 
Impressie van de pilot woning van het Premodu-woningconcept in Almelo

 

Samen snel meer volume maken

Mark merkt dat woningcorporaties veel mogelijkheden zien met dit concept. De woningen zijn immers heel snel beschikbaar, er is een korte bouwtijd en ze zijn relatief goedkoop in vergelijking met traditionele bouw. De zelfontwikkelende aannemers die hij spreekt zijn eveneens enthousiast, maar hebben soms ook het gevoel dat wij met deze conceptwoning misschien teveel op hun stoel gaan zitten. Dat misverstand wil Mark graag snel uit de wereld helpen.
 


“Wij zijn geen aannemer en hebben ook zeker niet de ambitie om een aannemer te worden. We zullen deze conceptwoningen altijd via onze partners in de markt zetten. Onze prefab modulaire woningen zijn een toevoeging op de traditionele bouw en we zijn aanvullend op wat zelfontwikkelende aannemers doen, niet vervangend.”
 
“Wij zijn heel goed in het fabrieksmatig maken van prefab houtskeletbouw oplossingen, maar bij het bouwen van huizen komt veel meer kijken: planvorming, vergunningen, kopersbegeleiding enzovoorts. We kunnen elkaar dus juist versterken: samen veel meer volume maken. Dat is ook nodig. De vraag naar betaalbare woningen is enorm en het tekort aan handen op de bouwplaats neemt alleen maar toe. Bovendien beperken we met zo’n prefab modulaire woning het aantal transportbewegingen rondom bouwplaatsen en dat is met de huidige stikstofcrisis een must.”
  

Continu in ontwikkeling

Voor de bouwvak kunnen de eerste bezichtigingen plaatsvinden. Staan er verder nog dingen op stapel? “Zeker. Dat is ook iets wat ik heb geleerd over Emergo: het staat hier nooit stil, er is altijd beweging. We werken op dit moment meer varianten uit van het Premodu-woningconcept. We maken al een woning met een begane grond en een verdieping onder een zadeldak. Daar komen nog verschillende andere varianten bij. En met specifi eke klantvragen zijn we ook altijd wel bezig, dus nee; het is hier nooit saai. Oh, en voordat ik het vergeet: we staan in oktober op de Prefab beurs in de Brabanthallen, dus wellicht tot dan?”
 
Jonathan Neinders, Leendert Schmal en Peter Wessels van de verkoop binnendienst en calculatie bij Emergo

 
De cover van Emervo Visie 13

Dit artikel komt uit onze eigen blad Emergo visie. Klik op de link om te lezen.

Nr. 13 - Maart 2020