Expertise & Innovatie

Warmte uit een fraaie gevel

Het effectief benutten van zonnestraling op gebouwen biedt een enorm potentieel voor duurzame energieopwekking. De gebouwde omgeving van de EU omvat een totaal van 60 miljard m2 aan geveloppervlak en daarnaast 60 miljard m2 aan dakoppervlak.

We weten allemaal dat een donker oppervlak beter warmte collecteert dan een licht oppervlak. Maar wie ziet het zitten om onze woningvoorraad naast zwart glimmende daken met PV-panelen straks ook nog zwarte gevels te geven? De zon geeft meer licht dan we met onze ogen kunnen zien. In dat licht zit energie. Door het alleen het zichtbare te weerkaatsen en het onzichtbare licht (nabij infrarood) te absorberen, kunnen we de energieabsorptie optimaliseren.

Emergo ontwikkelt in samenwerking met zijn partners een zonnecollectiesysteem genaamd FITS (Façade panel with invisible thermal solar collector). Dit project ontwikkelt een energie-collecterend paneel dat fraai in het gevelbeeld kan worden geïntegreerd. Bovendien kan met de coating het oppervlak een aangename kleur krijgen die optimaal warmte absorbeert. Het project bevindt zich nu in de test- en demonstratiefase. Onze ambitie is met deze ontwikkeling vooral bij de renovatie van de (gestapelde) woningbouw een bijdrage te kunnen leveren aan het realiseren van het Energieakkoord.

Downloads

© 2019 - Emergo Business Partners