Blog

De innovatieprijs van 2017

De innovatieprijs van 2017

Samen met je collega’s het productieproces goed laten verlopen is één van de meest interessante uitdagingen die we hebben. Op onze inspiratiedag vorig jaar is het startschot gelost voor de wedstrijd om de Emergo Innovatieprijs.
24 april 2018

Deze kans en uitdaging werd door velen met beide handen aangegrepen en heeft de creatieve en innovatieve geesten geprikkeld. Alle medewerkers van Emergo werden uitgenodigd om hun ideeën en oplossingen op te sturen om zo kans te maken op een mooie prijs. Op de eindejaarafsluiting in december werden de genomineerden en winnaar bekend gemaakt en passend beloond met een waardecheque. De eerste innovaties zijn al doorgevoerd en hebben nu al een positieve uitwerking op het proces en natuurlijk ook op ons eindproduct.

 

De genomineerde ideeën

Zoals je in een eerder artikel van Emergo Visie hebt kunnen lezen zijn goede ideeën vaak heel eenvoudig en de meeste innovaties die voor de prijs genomineerd waren hebben ook zeker eenvoud als prominent kenmerk:

  • Een nieuw kilkeperdetail om het werk bij de montage van het dak te verlichten
  • Een voorstel voor een strakkere afwerking aan de binnenzijde van een dak
  • Een verbetering van de aftimmering van dakramen
  • Een goede manier om de daken te zekeren tijdens de productie in de fabriek
  • Een alternatief om de dakdoorvoeren aan te brengen

Zeer goede ideeën die uit de praktijk komen en dieook stuk voor stuk worden doorontwikkeld.

 
Eenvoud is niet het kenmerk van de beginner. Het is de duur bevochten stempel van de meester.

- Godfried Bomans

 

De Gouden innovatie

Het winnende idee kwam van Marcel Ab: een assemblagemedewerker van onze productielocatie in Stadskanaal. Hij stelde voor om de klossen in de dakelementen anders te ontwerpen om daarmee een aantal extra handelingen in de fabriek te voorkomen. Marcel bedacht dit idee toen hij bezig was met het isoleren van een dak. Door de vernieuwde klossen met een schuin profi el te laten aanleveren, hoeft de isolatie op de plek waar de klos komt, niet ingesneden te worden. De valkuil is daarmee opgeheven. Er zijn minder handelingen nodig in het assemblage proces én het eindproduct is van een hogere kwaliteit. Een idee werkelijkheid zien worden geeft energie en een grotere drive om vaker vernieuwend te denken. We innoveren in het nu om zo ons werk in de toekomst te optimaliseren. Iedereen mag meedenken.

Een goede warmteweerstand is één van de belangrijkste eigenschappen van een dak en om dit te kunnen garanderen is het belangrijk dat er goed geïsoleerd wordt. Een valkuil bij het isoleren is bijvoorbeeld om de isolatie niet goed in te snijden op de plekken waar dat nodig is. Er kunnen bij klossen, hoeken en sparingen openingen in de isolatie komen als deze niet goed aansluit of niet de juiste maat heeft. Zulke openingen vormen warmtelekken in de gebouwschil waardoor dan direct de warmte van een woning naar buiten gaat en er kans op condensatie is. Dat willen we natuurlijk voorkomen.


Uit de lesstof van de Emergo School of Industry

© 2019 - Emergo Business Partners